Ющенко – безумовний лідер президентського рейтингу. Показники інших виросли майже в 2 рази

Вівторок, 25 червня 2002, 16:42
Якби вибори президента відбулись сьогодні, то лідер "Нашої України" Віктор Ющенко був би безумовним переможцем, наголосив заступник генерального директора Всеукраїнської соціологічної служби Олександр Вишняк на прес-конференції.

За його словами, якщо у березні рейтинг Ющенка був 25,6%, то зараз він становить 36,1%. Решта кандидатів, впевнений соціолог, набрали б удвічі менше голосів виборців.

Так, згідно з даними соціологічного дослідження, проведеного Всеукраїнською соціологічною службою з 23 травня по 4 червня цього року, лідер виборчого блоку Юлія Тимошенко отримала б 18,6% голосів виборців (у березні - 9,7%). Також, за даними опитування, зріс рейтинг і у прем'єр-міністра Анатолія Кінаха (з 7,7% у березні до 16,5% на сьогодні), у лідера СПУ Олександра Мороза (з 7,7% до 11,3%) та Голови Верховної Ради Володимира Литвина (з 3,5 до 6,1%).

Водночас, згідно з даними соцопитування, впав рейтинг лідера комуністів Петра Симоненка (з 17,8% у березні до 14,3% на сьогодні) та у лідера СДПУ(О) Віктора Меведчука (з 14,5% до 12,8%).

Разом з тим, зазначив генеральний директор Всеукраїнської соціологічної служби Микола Михальченко, ближче до виборів може з'явитись ще близько шести реальних кандидатів на посаду президента, які можуть внести корективи у сьогоднішню ситуацію. Зокрема, Михальченко порадив журналістам "звернути увагу", на народного депутата Сергія Тігіпка, міністра економіки Олександра Шлапака та на міністра фінансів Ігоря Юшка, який, на думку Михальченка, "має добрі перспективи".

Також соціолог згадав при цьому і губернаторів, зокрема зауваживши, що оточення донецького губернатора Віктора Януковича хотіло би бачити його президентом. "Яскравою особистістю" він назвав і віце-прем'єр-міністра Володимира Семиноженка. Водночас він вважає непрохідною кандидатуру першого віце-прем'єра Олега Дубини, який за рік роботи в уряді не зміг стати публічним політиком.

Крім того, соціологи наголосили, що головною ознакою наступних виборів буде те, що боротьба розгорнеться між представниками центристських сил. Тобто, зауважив Михальченко, модель "комуніст-антикомуніст" працювати не буде.

Вишняк зауважив, що, на його думку, основна боротьба розгорнеться між діючим на той момент прем'єр-міністром України та екс-прем'єрами.

При цьому соціолог підкреслив, що кандидати, які обійматимуть посади Голови Верховної Ради та адміністрації президента, не матимуть підтримки населення. Він вважає, що це склалось історично. "Якби Господь Бог був головою ВР, його б не обрали президентом України", - сказав Вишняк, зауваживши, що обрання Леоніда Кравчука у 1991 році президентом було унікальною ситуацією, оскільки на той час голова парламенту і очолював державу.

Від УП. Ставитися до результатів опитувань цієї структури слід обережно. Про практику її роботи читайте тут.

УНІАН

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
16:15
В уряді прогнозують скорочення населення до 28,9 млн осіб у 2041 році: як цьому запобігти
16:00
Пошук мін за допомогою дронів: українські розробники випробували сенсорні технології 
15:53
Теорія – у військовому коледжі США, практика – в боях в Бахмуті. Львів, Канзас і Бахмут в житті комбрига "Холодного Яру"
15:51
Експорт кукурудзи, ріпака, соняшника та пшениці: ліцензії видаватимуться з погодженням з Польщею
15:51
"Найбільше досягнення і невдача – це НУШ": міністр Лісовий про діяльність МОН за останній рік
15:49
Дрони, боєприпаси й гранатомети: Німеччина оголосила про новий пакет допомоги для України
15:34
Синоптики попередили мешканців Київщини про неприємні сюрпризи погоди
15:33
"Укрнафта" розпочала ребрендинг мережі АЗС Glusco
15:32
Туск після переговорів зі Шмигалем: Ми близькі до вирішення проблем  
15:27
Цього року планується запустити залізничний маршрут з Києва до Кошице
Усі новини...