Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

ПАРЄ у вересні проведе слухання про розслідування вбивств українських журналістів

Середа, 26 червня 2002, 10:39
Парламентська асамблея Ради Європи влаштує у вересні слухання про розслідування вбивств журналістів на Україні. Про таке рішення голови ПАРЄ Петера Шрідера стало відомо після його зустрічі у вівторок у Страсбурзі з представниками правозахисної організації "Репортери без кордонів" та вдовою журналіста Георгія Гонгадзе Мирославою.

Того ж дня Комітет міністрів Ради Європи повідомив, що участь міжнародних експертів та організацій у розслідуванні справи Гонгадзе вимагає змін законодавчої бази в Україні. Створенню міжнародної комісії у справі Гонгадзе заважає українське законодавство, заявила глава Комітету міністрів Ради Європи Ліді Польфер.

Однак і дружина Георгія Гонгадзе Мирослава, і народний депутат України, член ПАРЄ Сергій Головатий заявили в Страсбурзі, що всупереч твердженням української прокуратури, закони України дозволяють залучати для розслідувань міжнародних експертів, бракує лише політичної волі керівництва країни.

Мирослава Гонгадзе повідомила, що вона вже практично підготувала позов проти держави Україна до Європейського суду з прав людини, куди вона планує звернутися до вересня.

Доповідач ПАРЄ по Україні Ганне Северінсен наголосила в ітерв'ю "Німецькій хвилі", що "на словах Україна готова співпрацювати з закордонними експертами, однак надає їм інформацію, яка вже давно відома". За її словами, в жовтні місія Ради Європи має з'ясувати як просувається в Україні справа Гонгадзе, і які юридичні перешкоди слід усунути для скорішого розслідування вбивства.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування