"Іракгейт" все ще свербить українським дипломатам

Середа, 26 червня 2002, 15:35
Українські чиновники підозріло наполегливо намагаються відмитися від скандалу з "Кольчугами". Вже начебто все, тему закрито – ну, виробили три радари, але не Саддаму, а для Ефіопії; навіть колеги з африканського континенту це підтвердили. Так ні ж, наші все ще лізуть зі спростуваннями.

Ось і цього вівторка прес-служба МЗС вкотре заявила про "відсутність у американської сторони будь-яких претензій до України, що є свідченням безпідставності звинувачень на адресу нашої держави у незаконному постачанні озброєнь, в тому числі до Іраку". Про це, за даними зовнішньополітичного відомства, американські чиновники повідомили на двосторонніх консультаціях з питань нерозповсюдження та експортного контролю 24-25 червня у Вашингтоні.

Однак, як з'ясувала "Українська правда", американська сторона не робила на тих переговорах жодних офіційних заяв про "відсутність претензій" до України. Спроби УП підтвердити або спростувати інформацію, поширену 25 червня МЗС, залишилися без відповіді з боку офіційних представників Держдепартаменту США.

Варто зазначити, що якщо б подібна заява американців про безпідставність підозр все ж існувала, то її б оприлюднила прес-служба Держдепартаменту США. І, крім того, поширення таких серйозних речей не здійснюється на рівні робочих груп.

Керівник прес-служби МЗС Сергій Бороденков у коментарі для УП не назвав особу того американця, який на переговорах з українцями повідомив про "відсутність претензій". Він також визнав, що ця позиція представника урядових структур США не була офіційною. Звідси випливає, що з неофіційної інформації американців прес-служба Міністерства закордонних справ України зробила офіційне повідомлення. Однак Сергій Бороденков не бачить у цьому нічого аномального: "Як ми подали, так і трактуйте. Додати до офіційного повідомлення прес-служби МЗС мені більше нема чого".

За даними УП, інформація про "відсутність претензій" з боку американців надійшла до Міністерства закордонних справ від українського посольства у Вашингтоні. І там-то тим більше мають знати, що офіційної заяви Держдепартаменту з цього питання не було.

Як і немає взагалі жодної (!) заяви офіційного Вашингтону, де б говорилося про підтвердження чи спростування інформації щодо постачання радарів Іраку.

Так-так, відомості-спростування за весь цей час поширені не були. "А що, - запитають адвокати Кучми, - серію заяв ООНівських та американських чиновників ви вже забули?". Не забули, але йшлося в них про зовсім інше.

Найбільш резонансною була репліка держсекретаря Пауела у травні 2002, яку він сказав, повертаючись з саміту НАТО в Рейк'явіку. Так ось, дослівно він повідомив про таке: його країна не має доказів продажу української зброї чи високотехнологічного військового обладнання до Іраку.

Тобто проблема лише в доказах, чи як? Сьогодні немає, а завтра, можливо, будуть…

Далі. 14 травня МЗС України повідомив, що на адресу міністра закордонних справ Анатолія Зленка надійшов лист від імені держсекретаря США Коліна Пауелла. "У ньому керівник американського зовнішньополітичного відомства дав високу оцінку зусиллям України щодо дотримання положень санкцій Ради Безпеки ООН стосовно Іраку. За словами Пауелла, "міжнародне співтовариство зобов'язане не допустити передачі Іраку фінансової допомоги та матеріалів, які могли б посилити загрозу міжнародному миру і безпеці".

Ви десь відчуваєте у цих репліках заяву американців про те, що Україна не постачала зброю? Ні, тут ідеться про "високу оцінку", що є звичайним дипломатичним штампом. Не відомо, який період характеризує держсекретар: 2002 рік чи 2000. І, крім того, ніхто не бачив сам текст листа Пауела.

Серед позитивних для Банкової заяв є інтерв'ю нью-йоркській газеті "Свобода" директора комісії ООН із питань моніторингу, контролю та інспекції Ганса Лікса. Він повідомив, що у очолюваної ним структури немає "будь-яких свідоцтв, яки б підтвердили причетність українських урядовців до продажу зброї до Іраку".

Однак, по-перше, це те саме формулювання, що й у заяві Пауела. І, по-друге, очолювана ним комісія займається контролем за непоширенням зброї масового знищення, до чого складно віднести комплекси "Кольчуга".

Те ж саме стосується і ще однієї індульгенції – листа генсека ООН Кофі Аннана. Він повідомив (оригінальний текст громадськості також не був продемонстрований), що "ретельна перевірка не виявила жодних фактів, які б давали привід говорити про нелегальне постачання Україною зброї та військової продукції до Іраку". При цьому знову було упущено, що комісія ООН з моніторингу, контролю та інспекцій Іраку займається тільки зброєю масового знищення.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
10:09
Ціни на нафту зросли через збільшення економіки Китаю та напруженість на Близькому Сході
10:07
Держдеп США продовжує непокоїтись через грузинський закон "про іноагентів"
10:04
Катували в окупації електричним струмом: українець уперше подав позов до суду Аргентини
09:56
Експрем'єрка Британії хоче бачити Трампа президентом США
09:29
На протестах у Тбілісі проти закону про "іноагентів" затримали більше десятка осіб
09:20
"Нафтогаз" у першому кварталі сплатив податків на понад 18 мільярдів
09:15
Туск і прем'єрка Данії поговорили про створення "залізного купола" для Європи
09:12
"Що скажуть люди" і "треба бути як усі": 6 поширених установок родом з СРСР
09:02
Терор повинен програти скрізь: захист Штатами неба Ізраїлю викликає заздрість та іронію в Україні − WSJ
08:49
ЗМІ: Канцлери Німеччини та Австрії вступили у суперечку з Боррелем на останньому саміті ЄС
Усі новини...