Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Індустріальний союз Донбаса не хоче 100% Азовсталі?

Середа, 26 червня 2002, 15:47
За непідтвердженою інформацією, 75% акцій підприємства контролює "ІСД"

Фонд держмайна України планує 27 червня оголосити конкурс з продажу пакету 25% + 1 акція ВАТ "металургійний комбінат "Азовсталь" (Маріуполь Донецької обл.), повідомляє прес-служба Фонду.

Стартова ціна пакету визначена у розмірі 145 млн.грн. За даними прес-служби, конкурс відбудеться через 30 днів після дати оголошення.

Фіксовані умови конкурсу, зокрема, передбачають реалізацію покупцем у межах корпоративних прав програми технічної реконструкції виробництва підприємства, втілення прогресивних технологій; збереження основного профілю роботи і номенклатури комбінату; збереження робочих місць на протязі двох років після укладання договору купівлі-продажу.

Раніше Фонд держмайна неодноразово намагався продати 25%-ий пакет акцій підприємства. Основним претендентом на акції "Азовсталі" у Фонді називалась корпорація "Індустріальний союз Донбасу". Стартова ціна оголошеного пакету складала 198 388 тис. гривень. Але, всупереч очікуванням Фонду, "ІСД" не подав заявку на участь у конкурсі, мотивуючи відмову дуже високою ціною пакету (раніше "ІСД" купив аналогічний пакет акцій приблизно за 165 млн. гривень).

Пізніше, у лютому цього року, заступник голови ФДМУ Михайло Чечетов заявляв, що у Фонду нема стовідсоткової впевненості відносно продажу пакету за тією ж ціною, але Фонд не має наміру "здешевляти пакет". А ще пізніше, у квітні, голова ФДМУ Олександр Бондар повідомив, що ціна пакету "Азовсталі" може бути заниженою, але після приведення методики оцінки "у відповідності з законодавством".

Нагадаємо, що у квітні 2002 року на зборах акціонерів підприємства переважною більшістю голосів у відставку був відправлений увесь склад попередньої наглядової ради (як такий, що "не впорався у повному обсязі з покладеними на нього обов'язками"). До нового складу НР увійшли представники "Індустріального союзу Донбасу" - генеральний директор "ІСД" Олег Мкртчан і виконавчий директор Сергій Тарута. При цьому функції Правління, як вищого органу управління підприємством, були передані Наглядовій раді.

За непідтвердженою інформацією, на цей час "ІСД" контролює приблизно 75% акцій "Азовсталі". Чи буде "ІСД" при такому рівні впливу на підприємство зацікавлений у купівлі останнього державного пакету акцій, експерти відмовляються прогнозувати.

ВАТ "Металургійний комбінат "Азовсталь" - монопольне в Україні підприємство з випуску декількох видів металопрокату з повним металургійним циклом. Його виробничні потужності розраховані на випуск близько 6 млн. тон чугуну, понад 7 млн. тон сталі і 4,5 млн. тон прокату на рік. Чистий прибуток комбінату 2001 року скоротився на 46,6% порівняно з 2000 роком - до 346,4 млн. грн.

Найбільшими акціонерами підприємства є ЗАТ "Торговий дім "Азовсталі" - 43,8%, Фонд держмайна України - 25%, швейцарська фірма "Леман комодітіс" - 13,9%, англійська фірма "Сервер Менеджмент Лімітед" - 10,2%.

Статутний фонд ОАО "Азовсталь" складає 793,555 млн. грн.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування