ГРОШІ ЛАЗАРЕНКА ЙШЛИ НА ЗАХІД ЧЕРЕЗ ЛАТВІЙСЬКІ БАНКИ

Середа, 26 червня 2002, 17:11
Колишній прем'єр-міністр України Павло Лазаренко приблизно четверту або п'яту частину вкрадених ним 240 млн доларів США перевів на Захід через латвійські банки. Про це журналістам повідомив старший слідчий у особливо важливим справах Генеральної Прокуратури України Юрій Матевка по завершенні свого візиту в Латвію.

У Ризі Матевка зі своїми латвійськими колегами проводив роботу щодо прояснення латвійської частини карної справи, порушеної українською Генпрокуратурою в кінці 1997 року проти Лазаренка.

Лазаренко звинувачується в тому, що, обіймаючи посаду голови українського уряду, незаконно привласнював гроші держбюджету і державних підприємств, а потім переводив їх на зарубіжні рахунки - свої, дружини та рідних. Екс-прем'єру інкримінується також "замовлення" на вбивство деяких політичних діячів України.

У 1999 році Лазаренко був затриманий при перетині швейцарського кордону з панамським паспортом. У цей час він знаходиться у в'язниці в США.

За словами Юрія Матевки, в "справі Лазаренко" фігурують 240 млн доларів, украдених обвинуваченим і його спільниками. З цієї суми приблизно четверта або п'ята частина пройшла через латвійські банки. Мова йде про відмиття через 50 рахунків в 12 комерційних банків Латвії в період з 1995 по 1998 роки украдених на Україні державних грошей. Чотири з цих банків вже закриті, а вісім продовжують працювати. Серед них такі відомі, як Айзкрауклес банк, Балтійський міжнародний банк і Парекс-банк.

Латвійські банкіри "перекачування" американських доларів з України на Захід не вважають злочинним, оскільки закон про запобігання легалізації коштів, здобутих злочинним шляхом, в Латвії був прийнятий лише в 1998 році.

У свою чергу, представник латвійської Генпрокуратури Олександр Дзенітіс в бесіді з журналістами заявив, що, можливо, буде розглянуте питання про залучення окремих осіб в Латвії до карної відповідальності за зловживання службовим становищем та фальсифікації. Встановлено, що частина рахунків в латвійських банках була відкрита за підробними документами. Розглядається також питання про порушення карної справи по статті Карного кодексу Латвії "Про умисну невидачу доказів", повідомив Дзенітіс.

Українська та латвійська прокуратури в розслідуванні "справи Лазаренка" співпрацюють з 1999 року на основі міждержавного договору про правову взаємодопомогу.

РИА-Новости

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News