Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ющенко виніс вирок уряду Кінаха

Середа, 26 червня 2002, 23:37
Відставка уряду Кінаха є для Ющенка принциповим етапом розвитку як політика. Це його спроба ще раз самоствердитися після програшу в спікеріаді. Знявши чинний Кабінет міністрів, він втілить своє бачення політичного процесу в цій державі: уряд мусить формуватися парламентом.

У середу ввечері Ющенко, хоч і під тиском питань журналістів, але продемонстрував рішучість висловити вотум недовіри Кінаху. Він повідомив, що парламент може спробувати ініціювати відставку навіть на цій сесії. "Можливо, ці процеси доцільно робити ще влітку", - заявив лідер "Нашої України" на міні-прес-конференції після ефіру на радіо "Свобода".

"На моє переконання, ті явища, які активно розвиваються в українській економіці, потребують негайного і досить масштабного втручання політичних сил, виконавчої влади. І вимагають зробити це якнайшвидше", - зазначив Ющенко. На думку лідера "Нашої України", при Кабміні Кінаха "Україна іде в депресію". "Ми втратили темпи, перейшли у фазу стагнації, і якщо була б добра політична воля, ми б стояли на серйозному питанні вибору нового уряду".

Однак, як виходить зі слів Ющенка, в бажанні зняти чинний Кабмін рухає ним в першу чергу все ж не економіка. "Є політична логіка результатів виборів. Вона говорить про те, що до українського парламенту через довіру людей прийшли нові політичні сили. Якщо ви хочете, щоб виконавча влада отримала підтримку політичних сил, то треба визнати, що ці сили повинні формувати український уряд".

У словах Ющенка також вперше проскочило юридичне обгрунтування того, чому за відсутності законодавчих норм переможець парламентських виборів має виняткове право на формування уряду: "Відповідно до 5 статті Конституції, яка говорить, що народ обирає владу. Народ висловив на виборах свої симпатії, і ці сили повинні сформувати виконавчу владу. Взяти політичну відповідальність за результати роботи уряду і нести її у майбутньому".

Ющенко також "не виключає" того, що "Наша Україна" долучиться до збору підписів за внесення до порядку денного сесії питання про недовіру уряду.

"По якій процедурі відбуватиметься відставка – арсенал не такий то багатий, але він традиційний. Це звіт уряду за проведену роботу, звіт уряду по окремих питаннях, оцінка діяльності уряду, відповідне політичне рішення і потім вже формування на базі політичної консолідації нового складу уряду".

Все це Ющенко казав з вірою в правильність, але без упевненості у тому, що заплановане вдасться швидко реалізувати. По-перше, до кінця сесії залишилося два тижні. По-друге, зібрати необхідні 226 голосів можна разом з фракціями, які виникли на місці "Єди". Однак чи наважаться вони повалити уряд Кінаха та сформувати новий? "Це залежить від того, який адміністративний тиск чинитиметься на ліберальну поведінку політичних партій. Ми розуміємо, що багато з них не мають власної незалежної політики. Якщо їхня позиція буде формуватися через консультації на Банковій, то це серйозно ускладнює створення нової більшості".

З іншого ж боку Ющенко вірить, що "здорові, мужні та сильні політики не хочуть бути представлені в парламенті, який не має механізму політичної відповідальності". Тобто Верховна Рада має формувати уряд. Коло замкнулося.

P.S. В цілому оптимістичний тон Ющенка, можливо, пояснюється тим, що він так і не зустрічався з Медведчуком після його призначення главою адміністрації президента.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування