У Піскуна в пасиві 2 фракції. Комуністи поки думають

Четвер, 27 червня 2002, 13:00
ШДо Верховної Ради вже надійшло подання Кучми на призначення генеральним прокурором заступника голови Державної податкової адміністрації України Святослава Піскуна. Про це агентству УНІАН повідомило поінформоване джерело у парламенті.

Сам Піскун підтвердив, що подання на нього підготовлене, але він ще не знає, чи з'явилося воно вже у Верховній Раді.

Тепер робота Піскуна на чолі Генпрокуратури залежить від спроможності Банкової організувати 226 голосів. Дві фракції вже видали Піскуну "гарбуза". Комуністи поки не виробили позицію у цьому голосуванні. Також не відомо, чи одноголосно підтримають Піскуна всі пропрезидентські сили, які нині у парламенті нараховуються в кількості 6 фракцій та 3 депутатських груп.

Лідер СПУ Олександр Мороз вважає "дискусійним питанням" підтримку соціалістами Піскуна через позицію президента, який, "прибравши до рук податкову службу, хоче прибрати і Генпрокуратуру".

"Якщо фракція зустрінеться з цим чоловіком і побачить, що він стоїть на засадах демократії, верховенства права, то думка може змінитися. Але план у президента був іншим – зробити ручними всі органи влади в державі", - зазначив Мороз в коментарі "Українській правді".

На питання про те, чи зважатимуть соціалісти на участь Піскуна у справі банку "Слов'янський" та ЄЕСУ, Мороз відповів: "Мене відлякує, що інструментами прокуратури та податкової можна вершити розправу над людьми".

Остаточна позиція СПУ щодо підтримки чи непідтримки Піскуна на посаду генпрокурора залежатиме від рішення фракції соціалістів, зазначив Мороз.

Один із лідерів блоку Тимошенко Олександр Турчинов вважає Піскуна "найбільш безпринципним фахівцем зі справ на замовлення, який в цьому зумів випередити навіть Обихода".

"Пан Піскун швидше орієнтується не на Азарова, а на групу Суркіса-Медведчука", вважає Турчинов, і після приходу соціал-демократів на Банкову вони змогли проштовхнути цю кандидатуру.

"Таке призначення ганьбить і принижує саму генпрокуратуру, адже запропоновано не людину, яка пропрацювала у генпрокуратурі чи обласній прокуратурі, а саме фахівця з економічного знищення опозиції", - зазначив він в інтерв'ю УП. До того ж, вважає Турчинов, Піскун не зміг "професійно сфабрикувати справи проти опозиції під час передвиборчої кампанії". "Тобто відбір кандидатури відбувався не фахово, а з огляду на якості, здатність без комплексів виконувати завдання президента".

На думку Турчинова, перше зобов'язання, яке Піскун взяв перед Кучмою – це внесення подання про притягнення до відповідальності Юлії Тимошенко.

Комуністи поки не дають однозначної відповіді, чи підтримають вони Піскуна. Лідер КПУ Петро Симоненко повідомив УП, що тільки повернувся з відрядження і тому йому складно відразу відповісти на це питання.

"Ми особисто з ним не зустрічалися (на рівні фракції – УП). Уточнити його позицію не було можливості. Тому поки говорити про підтримку або непідтримку його кандидатури рано".

"А те, що потрібен Генпрокурор з високим рівнем професійної підготовки, незалежний від кланів і структур, який міг би реалізувати захист прав і свобод громадян, боротися з корупцією, - тут сумнівів немає", - сказав Симоненко.

Він не встиг відповісти на питання, наскільки, на його думку, Піскун відповідає цим критеріям – на Симоненко чекала важлива зустріч.

Тим часом лідер депутатської групи "Демократичні ініціативи" Степан Гавриш повідомив УП, що затвердження Піскуна генпрокурором прогнозувати дуже складно, оскільки цю фігуру "не знають у сесійній залі".

З його слів, все буде залежати від уміння кандидата порозумітися з депутатами і взяти на себе "певні гарантії", а також від уміння керівництва парламенту "мобілізувати 226 депутатів". Гавриш також зазначив, що група "Демініціативи" ще не обговорювала кандидатуру Піскуна.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News