Україні не потрібна міжнародна комісія зі справи Гонгадзе

Четвер, 27 червня 2002, 15:14
Справа Гонгадзе буде вирішена, якщо "не нав’язувати Україні непритаманні до інших держав Європи форми правового співробітництва", вважає постійний представник України в Парламенті Європи Сюзанна Станік. Про це вона сказала в інтерв'ю Радіо Свобода.

Відповідаючи на питання про ймовірність прискорення вирішення справи Гонгадзе та створення міжнародної комісії задля цього, Сюзанна Станік, зокрема, зазначила, що правова система держав ЄС "не знає" практики створення міжнародних слідчих комісій. "І якщо Україна як правова держава входить у Європейську Спільноту, особливо в застосуванні законодавства, їй не можна пропонувати форми, які не є традиційними в Європі", зазначила вона.

На думку колишнього міністра юстиції, "є багато інших можливостей надати допомогу Україні, а Україна в особі президента Леоніда Даниловича Кучми, в особі колишнього генерального прокурора пана Потебенька заявила, що вона хоче й просить такої міжнародної допомоги".

Серед можливих форм співпраці Станік назвала такі: зустріч експертів різних держав із працівниками відповідних органів, надання допомоги в частині проведення експертизи, чи надання допомоги в застосуванні інших форм досліджень по справі Гонгадзе.

Проте найголовнішим на думку Сюзанни Станік, є "не нав’язувати Україні, як незалежній суверенній державі непритаманні до інших держав Європи форми правового співробітництва". Станік впевнена, що в такому випадку справа Гонгадзе має "перспективу вирішення". Або, зазначила вона, "потрібно об’єктивно сказати, що ми не можемо на сьогоднішній день знайти злочинців, які це здійснили".

Радіо Свобода

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування