Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Борючись з відмиванням грошей, Україна може налякати інвесторів

Четвер, 27 червня 2002, 18:00
Законопроекти, спрямовані на боротьбу з відмиттям грошей, які зараз знаходяться на розгляді Верховної Ради, можуть привести до порушення прав громадян і організацій України, вважають члени Київського Правового Клубу. Про це говориться у зверненні Клубу, адресованому народним депутатам, президенту України і Кабінету міністрів України.

Київські юристи виступили із зверненням до перших осіб країни, щоб запобігти негативним наслідкам для українського законодавства, які можуть мати місце внаслідок прийняття законопроектів, направлених на боротьбу з легалізацією прибутків, отриманих злочинним шляхом. У даний момент на розгляді Верховної Ради декілька таких законопроектів, однак деякі їх положення є спірними. " Введення деяких з них (законопроектів - УП) в правове поле України може привести до результату протилежного заявленому", говориться у зверненні.

Зокрема, автори звернення звертають увагу на законопроект №1156-1 від 14.06.02 "Про запобігання і протидію легалізації (відмиттю) надходжень, отриманих злочинним шляхом", який на сьогодні є пріоритетним.


"Головним недоліком даного проекту є відсутність чітких критеріїв, по яких операція визнається "сумнівною" і підлягає посиленому контролю. Автори законопроекту пропонують вилучити встановлення таких критеріїв з компетенції Верховної Ради України, передавши цю функцію виконавчій владі, зокрема Кабінету Міністрів України", вважають члени Правового Клубу.

Київські юристи вважають введення такого механізму "неприйнятним" з наступних причин. Так, "має місце явний конфлікт інтересів, коли критерії операцій, що підлягають контролю, будуть створювати контролюючий орган", вказується в зверненні. Члени Клубу визнають, що це забезпечить "дуже високу гнучкість і швидке реагування системи контролю" на нові технології "відмивання" грошей. Однак, з іншого боку, внаслідок цього зменшиться стабільність законодавчого регулювання.

На думку авторів звернення, даний підхід до регулювання "фінансової системи означає ослабити довіру до неї у інвесторів (як іноземних, так і внутрішніх) і створення сприятливих умов для процвітання "тіньової" економіки і корупції".


"Якщо йти за логікою, запропонованою авторами законопроекту, то для активізації боротьби зі злочинністю потрібно делегувати право визначати, що є злочином, оперативним і слідчим підрозділам МВС, СБУ, Прокуратурі, вилучивши відповідні формулювання з Карного кодексу", говориться в зверненні.


Юристи зазначають, що даний законопроект не містить критеріїв "сумнівних" фінансових операцій. І відсутність цих критеріїв робить "сумнівною належне виконання багатьох інших, чинних сьогодні законів України". Так, на думку членів клубу, ставляться під сумнів права громадян, підприємств, організацій, органів державної влади, які витікають із законів «Про інформацію», « Про підприємства в Україні», «Про банки і банківську діяльність», «Про інвестиційну діяльність». Існують сильні сумніви відносно відповідності запропонованого законопроекту ряду статей (32, 41, 92) Конституції України.

Як вихід з ситуації, що склалася, члени Правового Клубу, вважають, що в тексті законопроекту, який буде розглядати Верховна рада, обов'язково повинен бути присутнім "чіткий, вичерпний, адекватний перелік операцій, які підлягають додатковому контролю".

Від УП. Членами Правового Клубу є представники юридичного департаменту таких компаній Sigma Bleyzer, Альфа Банк Україна, Міжрегіональний фондовий союз, Financial Markets International та ін.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування