"Київстар" вже не "Кучмастар"?

Середа, 10 липня 2002, 13:45
Норвезька компанія Telenor повідомила у вівторок, що збільшила свій пакет акцій найбільшого українського сотового оператора "Київстар" до 61,9%. Найближчим часом вирішиться, чи буде Telenor далі розвивати свій український бізнес самостійно чи передасть акції "Київстару" своїй російській "дочці" - компанії "ВимпелКом".

Компанія ЗАТ "Київстар GSM" створена у 1994 р. До цієї операції склад її акціонерів був таким: норвезька Telenor (45,42%), фонд "Супутник" (16,5% ) і дві місцеві фірми - "Сторм" (32,39% ) та "Омега" (5,69% ). Комерційна експлуатація мережі зв'язку "Київстар" почалася 9 грудня 1997 р. під торговою маркою BRIDGE.

Telenor збільшила свій пакет у "Київстарі", купивши 16,5% акцій, що належали фонду "Супутник", за $66,46 млн. Ця операція стала однією з найвдаліших в історії "Супутника" - інвестувавши у регіональний start-up, фонд отримав у результаті акції найбільшого стільникового оператора європейської країни.

На початку липня 2002 р. кількість абонентів мобільного зв'язку на Україні становила 2,85 млн, збільшившись на 11,5% лише за місяць. Стрибок стався за рахунок продажу контрактів двох українських операторів С "Київстар" і UMC.

У фонді "Супутник" підтвердили факт операції, але від подальших коментарів відмовилися. У "Київстарі" нічого не знають про подальші плани своїх акціонерів. Тут кажуть, що Telenor давно виявляв цікавість до збільшення своєї частки у компанії. Раніше ходили чутки, що будуть продані акції компаній "Сторм" й "Омега". Ці компанії у Києві зв'язують з ім'ям українського президента Леоніда Кучми на тій підставі, що у "Київстарі" відповідальну посаду займає дочка президента Олена Франчук.

Головна інтрига, пов'язана з цією операцією, така: чи не дістануться акції "Київстару" московській компанії "ВимпелКом", великим акціонером якої є Telenor? За останні півроку московські стільникові оператори виявляють велику цікавість до експансії на ринки ближнього зарубіжжя. Першим був "МегаФон", який восени минулого року запустив стільникову мережу в Таджикистані. Днями почалася комерційна експлуатація мережі "Мобільних ТелеСистем" у Білорусії. Ця ж компанія вела переговори про купівлю українського UMC.

Telenor міг би використати свою частку в Київстарі" в рахунок оплати опціону на купівлю акцій "ВимпелКома-Р" (дочірньої компанії "ВимпелКома", що займається розвитком GSM-мереж у російських регіонах). Опціон з'явився в травні 2001 р., коли в числі акціонерів "ВимпелКома" з'явилася компанія "Еко". Цей опціон дає Telenor право інвестувати - спільно або нарізно з "ВимпелКомом" - до $117 млн в "ВимпелКом-Р". Оплата опціону повинна здійснюватися двома траншами - в листопаді 2002 і 2003 рр.

У Telenor не підтвердили, що акції "Київстару" купувалися спеціально для "ВимпелКому". "Це абсолютно не пов'язані речі. Політика Telenor полягає в тому, щоб мати контроль у всіх дочірніх компаніях у всіх країнах. І на Україні ми цього добилися", - говорить Хельге Дітріхсон, директор по комунікаціях Telenor Mobile.

Як вважає аналітик "Ренесанс Капіталу" В'ячеслав Ніколаєв, для "ВимпелКому" було б не дуже добре, якби в оплату опціону Telenor вніс акції київського оператора. На думку Ніколаєва, зараз "ВимпелКому" потрібні живі гроші на регіональний розвиток саме в Росії. "Україна нічим не краще за будь-який російський регіон", - вважає він.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...