РНБО просить Financial Times берегти репутацію. Чию?

Середа, 10 липня 2002, 16:03
Рада національної безпеки і оборони України заявляє, що обвинувачення в контактах з Іраком, що містяться в статті британського видання "Financial Times", "не відповідають дійсності, є відверто надуманими і переслідують мету очорнити країну та її керівництво в очах західних партнерів. РНБО закликає газету берегти репутацію і користуватися підтвердженими джерелами".

"Це не перша спроба безпідставно звинуватити Україну в порушенні міжнародного режиму санкцій відносно Іраку. Подібні випади бували і в минулому, але ні разу не знайшли собі підтвердження", - говориться в заяві РНБО, переданій в агентство "Інтерфакс-Україна" в середу.

9 червня "Financial Times" опублікувала статтю "Ірак шукає зв'язків з Україною в питаннях зброї".

"Розрахунок авторів і замовників цієї статті очевидний - дискредитувати Україну в очах світової спільноти в момент, коли вона офіційно оприлюднила свої наміри щодо поглиблення співпраці з НАТО, активно розвиває відносини з Європейським Союзом і США, значно посилює західний вектор своєї зовнішньої політики.

Публікація статті співпадає у часі з візитом в нашу країну високої делегації Північноатлантичного альянсу на чолі з генеральним секретарем НАТО Джорджем Робертсоном для участі в засіданні комісії Україна-НАТО на рівні послів", - зазначає РНБО.

РНБО нагадує про заяву держсекретаря США Коліна Пауелла, зроблену ним 15 травня в Рейк'явіку, про відсутність у США будь-якої інформації про факти постачання Україною в Ірак зброї. За результатами засідання РНБО України 12 червня, на якому обговорювалися ці питання, був зроблений висновок про безпідставність таких обвинувачень на адресу України.

Безпідставність обвинувачень на адресу України підтвердили результати засідання україно-американської робочої групи з питань непоширення зброї і експортного контролю, а також Україно-американського комітету з зовнішньої політики, які проходили у Вашингтоні 24-26 червня 2002 року, нагадує РНБО.

У ході цих консультацій представники Держдепартаменту США неодноразово виражали задоволення співпрацею з Україною в сфері непоширення зброї і позитивно відзначали послідовну позицію України стосовно дотримання міжнародних зобов'язань в сфері торгівлі зброєю.

Що стосується двосторонньої україно-іракської торгово-економічної співпраці, воно проводиться "суворо в рамках, визначених резолюціями Ради безпеки ООН відносно Іраку", підкреслюється в заяві.

РНБО особливо зазначає, що заяви почесного консула Іраку в Україні Юрія Ольшанського, на які посилається автор статті як на докази причетності України до протизаконних військових контактів з Іраком, не можуть розглядатися як офіційна позиція держави.

Від УП: детальніше про "підтвердження" непричетності України до постачання зброї в Ірак читайте в статті "Іракгейт" все ще свербить українським дипломатам.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування