Піскун розправляється зі спадщиною Потебенька

Четвер, 11 липня 2002, 16:18
Перші кроки пана Святослава Піскуна у новій якості Генерального прокурора України свідчать, що прийшов він надовго. Піскун, який у четвер склав присягу прокурора перед народними депутатами, розігнав всіх заступників Потебенька і привів своїх людей.

Вже одразу після призначення Піскун не приховував, що розжене команду попередника, Михайла Потебенька. Але ж ніхто не думав, що так безжально. Як стало відомо агентству "Інтерфакс-Україна" у четвер з поінформованих джерел у високопоставлених колах Генпрокуратури, перший заступник Микола Гарник, який до останнього часу виконував обов'язки генпрокурора, йде з Генпрокуратури. Пішов з Генпрокуратури, щоправда недалеко і Гарник, його призначено першим заступником прокурора Києва, Юрія Гайсинського.

Іншого заступника Миколу Обихода Піскун, очевидно не довго думаючи, відправив... "на пенсію". Воно може б і нічого, якби не одна обставина – 15 квітня Обиход відсвяткував 46-річчя.

Ще одного заступника Потебенька Олексія Баганця Піскун призначив прокурором Волинської області.

Цікаво, що новий прокурор миттєво позбувся найодіозніших фігур. Мабуть, хоче розпочати своє прокурорство з чистого аркушу. Очевидно, він не захотів брати на себе відповідальність за те, як велося розслідування справи Гонгадзе, яке "мучив" пан Баганець.

Можливо, в Піскуна вже є своя точка зору щодо розслідування справи Тимошенко, інакше він з радістю скористався б досвідом пана Обихода. Ані Баганець, ані Обиход Піскуну не потрібні – він всюди призначив свої кадри.

Тепер хто і куди прийшов. Сергія Винокурова Піскун поставив по праву руку від себе, призначивши першим заступником генпрокурора.

Іншими трьома заступниками Піскуна стали загадкові Віктор Шокін, Олександр Медвідько і Тетяна Корнякова. Про всіх цих людей немає публічних відомостей – "Хто є хто" в Україні, на жаль, не знає таких людей. Про Віктора Шокіна поки відомо тільки, що він старий кадровий працівник прокуратури і "прекрасний слідчий".

Олександр Медвідько раніше займав посаду першого заступника прокурора Луганської області зі слідства, також досвідчений слідчий.

Тетяна Корнякова до призначення була першим заступником прокурора Дніпропетровської області.

З дня призначення Піскуна на посаду Генпрокурора минуло всього 5 днів. Чого чекати далі? Мабуть карколомного розкриття справи Гонгадзе та реалізації Кучминих мрій – "Тимошенко за грати".

P.S. Під час підготовки матеріалу стала відома реакція лідера "Нашої України" Віктора Ющенка на новопризначення Піскуна. Ющенко цілком і повністю підтримав дії генпрокурора, вважаючи, що реформування Генеральної прокуратури потрібно було починати з серйозних кадрових змін.

На думку Ющенка, останнім часом для прокуратури стала характерною "система внутрішніх зв'язків, які слідували у фарватері діяльності певних політичних сил". І тому новий генпрокурор своїми діями намагається змінити "логіку цих усталених відносин і мінімізувати вплив на Генпрокуратуру політичних зв'язків".

"Наскільки це вдасться йому чи не вдасться зробити, покаже час, але б я дуже хотів, щоб генпрокурор впорався з цим завданням і перетворив Генпрокуратуру на інститут, який би міг говорити "ні" вказівкам, що лунають по телефону", - сказав Ющенко. На думку лідера "Нашої України", прокуратура повинна бути "не глухонімою і зробити все, щоб в Україні працювала сила закону, а не закон сили".


Читайте також

Піскун: У Азарова своє відомство, у мене – своє

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News