Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

ІМІ та адвокат Федур готові співробітничати з Генпрокуратурою

П'ятниця, 12 липня 2002, 17:11
Українське представництво міжнародної правозахисної організації "Репортери без кордонів" - Інститут масової інформації вітає заяву Генеральної прокуратури України про активізацію співпраці з міжнародними організаціями, які зацікавлені у розслідуванні справи Георгія Гонгадзе.

Виконавчий директор Інституту масової інформації Леонід Звєрєв заявляє, інститут готовий до активної співпраці з Генпрокуратурою з тим, щоб "сприяти слідству заради встановлення істини". При цьому він відзначив, що з попереднім керівництвом Генпрокуратури "діалогу не вийшло".

Зокрема, дещо раніше тодішній перший заступник генпрокурора Микола Гарник відмовив визнати генерального секретаря "Репортерів без кордонів" Робера Менара довіреною особою рідних журналіста - Лесі і Мирослави Гонгадзе.

Звєрєв також нагадав, що Генпрокуратура відмовила задовольнити клопотання Менара надати право потерпілій стороні, тобто Лесі і Мирославі Гонгадзе, ознайомитись з результатами попередніх експертиз, щоб визначитись, чи потрібно проведення ще однієї експертизи.

Раніше, генеральний секретар Міжнародної організації захисту свободи преси "Репортери без кордонів" Робер Менар звернувся до президента України і Генеральної прокуратури з клопотанням у якості представника потерпілої сторони у справі про вбивство Георгія Гонгадзе.

Але Генеральна прокуратура України відмовила Лесі Гонгадзе у проханні визнати Менара її представником у кримінальній справі за фактом умисного вбивства її сина - журналіста Георгія Гонгадзе.

За даними Інституту масової інформації, свою відмову Генпрокуратура мотивувала тим, що "у карному процесі на досудовому слідстві законом не передбачена можливість потерпілого передовіряти свої права стороннім особам".

Адвокат Андрій Федур заявив, що позитивно оцінює цей крок Генеральної прокуратури України і готовий разом з матір'ю вбитого журналіста тісно співпрацювати зі слідчими.

Федура цікавить, хто із заступників нового генерального прокурора опікуватиметься ходом слідства.

Адвокат підкреслив, що ще у лютому 2001 року він наполягав на створенні оперативно-слідчої групи з числа найбільш досвідчених фахівців-криміналістів. На його думку, перш за все потрібно назвати усіх слідчих, які увійдуть до складу такої групи, "щоб люди знали, хто працює над розкриттям вбивства журналіста". "Склад оперативників, до якого мають увійти працівники МВС, навпаки, має бути засекреченим, - додав Федур. - Це пов'язано зі спеціфікою їх роботи і тими завданнями, які вони вирішуватимуть".

Федур окремо відзначив, що у зв'язку зі створенням нової оперативно-слідчої групи він хотів би сподіватися принаймні на два моменти. "По-перше, я розраховую, що нові слідчі виявлять бажання співпрацювати зі мною і Лесею Гонгадзе", - сказав він, нагадавши, що за останній рік працівники Генпрокуратури жодного разу не знайшли за потрібне і можливе з ним зустрітися.

"По-друге, я сподіваюсь, що слідчі не підуть шляхом своїх колег, які працювали над розкриттям вбивства журналіста Ігоря Александрова. Тобто буде знайдений справжній вбивця, а не виродійко", - пояснив адвокат.

Задля цього, заявив Федур, слідчим мають бути надані певні гарантії. "Мова не йде про недоторканність. Але вони мають бути впевнені, що не повторять долю колишніх слідчих Генпрокуратури СРСР Гдляна та Іванова, яких згодом звинуватили чи не в усіх гріхах у зв'язку із розслідуваними ними справами", - сказав він, підкресливши, що лише таким чином можуть бути знайдені справжні вбивці Гонгадзе, "ким би вони не були".

Коментуючи встановлення винагороди за розкриття вбивства журналіста у розмірі 5 млн. грн., Федур зазначив, що це є поширеною і "нормальною" практикою, аби тільки щодо "джерела цих грошей ні в кого не могло виникнути жодного сумніву".

УНІАН

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування