Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Чим зайнятися міністру фінансів США спекотним липневим днем у Києві

П'ятниця, 12 липня 2002, 17:48
У п'ятницю вранці до Києва з візитом прибув міністр фінансів США Пол О'Нілл. Україна - одна з декількох країн колишнього СРСР, де американський міністр хотів би не роздавати поради, а "слухати відповіді" про успіхи і розчарування, що спіткали екс-радянські республіки за останні десять років.

Під час візиту Пол О'Нілл зустрівся з президентом України, прем'єр-міністром і народними депутатами. Однак, найбільше задоволення, за його словами, він все ж отримує від відвідин різноманітних фірм та компаній, які, власне, є відображенням ситуації в країні.

У п'ятницю Пол О'Нілл звернувся з невеличкою промовою до українських та американських підприємців. Як визнав сам міністр, перед виступом він встиг завітати тільки до одного підприємства, тому його звернення стосувалося насамперед загальних побажань Україні та її керівництву.

Цікаво, що на відміну від інших високопосадових гостей Києва, які відвідували нашу країну останнім часом, О'Нілл практично нічого не сказав ані про горезвісний євроатлантичний вектор інтеграції України, ані про видатні досягнення України в якій-небудь сфері. Натомість американський міністр багато говорив про проблеми перехідного періоду, характерні для будь-кого з країн колишнього СРСР, а також про уроки, які ці країни могли б викласти один одному.

Справедлива влада

У своїй промові міністр зупинився на трьох ключових моментах, які є складовими економічного успіху країни. По-перше, справедлива влада. Без неї - нікуди. О'Нілл не став говорити про ступінь справедливості нинішнього українського керівництва, зазначивши лише, що "без доброчесної влади малий бізнес ховається у тінь".

Плюсом Україні, на думку О'Нілла, може вважатися сміливий крок, коли пару років тому завдяки заборонам тогочасного уряду на зміну бартерним зобов'язанням, які сформували "непрозору економічну систему", прийшли реальні гроші. У результаті, за словами міністра, країна нарешті змогла відчути "реальний вплив ринкових сил".

Крім того, американський міністр підтримав намір української влади ухвалити закон про боротьбу з відмиттям грошей. Дуже важливо, аби "українські банки не виключалися з міжнародних фінансових операцій FATF'ом", підкреслив він.

Захист економічної свободи

Другий ключовий момент - "захист економічної свободи". Зазначивши деякий прогрес України в цій сфері, О'Нілл окреслив два напрями, які необхідно якамога швидше реформувати. Йдеться про земельну та банківську реформу. Щодо останньої американський міністр зазначив, що українським банкам настав час перейти до "перерозподілу капіталу виходячи з кредитоспроможності, а не політичних зв'язків".

Як приклад успішної взаємодії банків та малого бізнесу, американський міністр навів Мікрофінансовий Банк, створений за допомогою Європейського банку реконструкції та розвитку і США, який вже зараз видав кредити на 111 млн. доларів. А в суботу О'Нілл відвідає Донецьк, в якому відкриє філіал Банку. За словами міністра, до кінця наступного року за планами донецький філіал має видати мікрокредити на 55 млн. доларів.

Інвестиції в людей

Третій принциповий компонент розвитку - "інвестиції в людей". Вкладати гроші треба не тільки в економіку, але і в соціальну сферу: освіту, охорону здоров'я тощо. Під час виступу О'Нілл декілька разів згадував катастрофічну ситуацію, що склалася в Україні навколо поширення СНІДу (як відомо, зараз носіями вірусу є понад 1% населення країни). Однак, і тут міністр зазначив декілька позитивних починів - проект з запобігання торгівлі жінками, міжнародні ініціативи з боротьби з туберкульозом та СНІДом.


Допомога

Пол О'Нілл практично не звертався до теми допомоги США Україні. А якщо і говорив про неї, то основний акцент робив на тому, що річ не в самій допомозі, яку надають США або Світовий банк, та її обсягах, а в тому, до яких результатів вона приводить. Тому "цільовою аудиторією" для неї мають ставати підприємства з міцним менеджементом, які в іншому випадку просто б не змогли отримати доступ до капіталу.

Крім того, за його словами, Вашингтон готовий підтримувати "національних і місцевих лідерів, які самі допомагатимуть українському народу".

Рекомендації

О'Нілл також підкреслив, що Україна сама могла б суттєво зекономити, якби скоротила бюрократичну тяганину, з якою доводиться мати справу підприємцям. Урізавши роздутий штат чиновників, можна розправитися і з хабарами, які бізнесмени вимушені їм сплачувати. І більш того - "якщо робота не створює більше вартості, ніж вона сама коштує, то це вже не робота, а податковий тягар".

Відповідаючи на питання аудиторії, міністр також відзначив особливу роль вільних економічних зон. За словами О'Нілла, очевидно, що керівництво країни не може гарантувати верховенство права на всій території країни, тому можна було б намагатися принаймні це робити в суворо обмежених районах, створюючи таким чином сприятливий клімат для інвестицій. Крім того, міністр також зазначив, що Україні варто звернути увагу на створення "віртуальних" (негеографічних) безпечних економічних зон - наприклад, для транзитних перевезень вантажів Україною, в межах яких перевізникам забезпечувалися б прості та зручні умови транспортування.

Пол О'Нілл пробуде в Україні до неділі, після чого відвідає Киргизстан, Узбекистан та Грузію.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
09:36
У Держдепі пояснили, чому США не оголошували про постачання ATACMS Україні
09:32
Ціни на нафту зросли на тлі побоювань ескалації конфлікту на Близькому Сході
09:30
Європарламент вважає, що Угорщина "не зможе надійно виконувати" свою роль на чолі Ради ЄС
09:25
відеоНе встиг випустити жодної ракети: Сили оборони спалили російський "Бук-М1"
09:24
У США заявили, що Китай "обрав сторону" і не претендує на нейтралітет у війні РФ проти України
09:16
На Черкащині через атаку РФ пошкоджено об’єкт критичної інфраструктури
09:08
Європарламент у боротьбі з відмиванням грошей схвалив ліміт готівкових платежів у 10 тисяч євро
09:04
За "злив" позицій ЗСУ настоятеля Святогірської лаври УПЦ МП арештували без права застави
08:46
Білий дім відреагував на вето Росії в ООН щодо нерозміщення ядерної зброї у космосі
08:43
Навіщо на фронті потрібні засоби РЕБ, чому їх критично не вистачає, чим це загрожує військовим
Усі новини...