Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Кучма переміг Жира

Субота, 13 липня 2002, 15:07
Влада боролася з Жиром усіма доступними їй способами. Побачивши, що виправити ситуацію і запороти проходження колишнього голови комісії у справі Гонгадзе не вдається, влада вдалася до перевіреного способу - відмінити реєстрацію за день до виборів. Так надійніше.

Зняла Жира з реєстрації окружна виборча комісія №35 у зв'язку з "численними порушеннями" з боку Жира під час передвиборчої кампанії. Серед таких порушень - використання коштів поза виборчим фондом. Рішення було винесено пізно увечері в п'ятницю.

Сам Жир повідомив, що його справу розглядав у п'ятницю Нікопольський міський суд. Скаржник – головний суперник Жира Віктор Драчевський – скаржився, що Жир на свою виборчу кампанію витрачав кошти не з виборчого фонду.

Жир заявляє, що "всі подані Драчевським і окружкомом документи були фальшивими і ніколи ніде не використовувалися їм у передвиборчій кампанії". Однак Нікопольский міський суд виніс рішення про використання кандидатом у народні депутати Жиром коштів поза виборчим фондом, і таким чином з'явилися підстави для зняття його з реєстрації.

Якась довірена особа Жира внесла на розрахунковий рахунок його виборчого фонду внесок у 25 тис. грн. А згідно із законом про вибори народних депутатів, сума внеску не має перевищувати 17 тис. грн. Але Дніпропетровський апеляційний суд залишив без задоволення скаргу Жира на рішення окружкому про винесення йому попередження за даним фактом.

Зараз Жиру не видали це рішення окружкому про зняття з реєстрації, копію рішення комісії відмовляються видати не тільки йому, але і голові тимчасової слідчої комісії парламенту України з контролю за дотриманням законності під час проведення повторних виборів народних депутатів Юрію Оробцю.

Станом на 14 годину голова Центральної виборчої комісії Михайло Рябець також не мав у своєму розпорядженні скарги Жира, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Голова ЦВК також нагадав, що 11 липня Дніпропетровський апеляційний суд ухвалив рішення про заборону народним депутатам брати участь у передвиборній агітації. За Жира ж приїжджали агітувати численні депутати від "Нашої України", в тому числі й Ющенко.

У п'ятницю увечері в прямому ефірі місцевого телебачення в місті Марганець Жир подякував виборцям за надану йому довіру.

Однак він збирається продовжувати й далі свою діяльність, яка надто не подобається владі - довести до кінця всі справи, які він почав, і найближчим часом має намір провести прес-конференцію у Києві.

Водночас Жир подав скаргу на рішення окружкому до Центральної виборчої комісії України. Він сподівається, що заява буде розглянута ЦВК "у встановлені законом терміни, і законне рішення буде ухвалено ще до виборів". Тобто протягом дня.

Однак голова ЦВК Михайло Рябець вже заявив, що рішення судів з категорії справ, що стосуються виборів, є остаточними і не можуть бути оскаржені. Тому рішення Дніпропетровського апеляційного суду не може бути відмінено ані Верховним судом, ані ЦВК.

Для більшості прибічників Жира таке рішення окружкому не було несподіваним. Поінформовані люди стверджують, що рішення суду і окружкому було продиктоване прямо з Банкової. Про те, що господарі цієї вулиці надто не хочуть бачити Жира у парламенті і надали вказівки, хто повинен перемогти, попереджав Микола Томенко.

P.S. На три мандати народних депутата на повторних виборах, які відбудуться у неділю, претендують 47 кандидатів, повідомив Рябець.

За словами Рябця, у 18-му окрузі (Вінницька область) балотується 13 кандидатів, у 35-му (Дніпропетровська область) - 12, у 201-му (Черкаси) - 22.

Рябець повідомив, що спочатку в цих округах було зареєстровано 64 кандидати, однак потім щодо 17 з них рішення про реєстрацію було скасовано, в тому числі 15 - за рішенням окружних комісій, 2 - за рішенням Центрвиборчкому.

З 47 кандидатів у народні депутати 43 є самовисуванцями, 4 - висунені політичними партіями і блоками (2 від КПУ, 1 від БЮТ і 1 - від Всеукраїнської партії Миру і Єдності).

Серед кандидатів 13 були народними депутатами 3-го скликання, зокрема у 18-му окрузі - 4 (Михайло Гуцол, Дмитро Дворкіс, Петро Мельник і Олександр Ржавський), у 35-му - 2 (Володимир Пустовойтов і Михайло Савенко), 201-му - 7 (Іван Білас, Наталія Вітренко, Микола Габер, Олексій Марченко, Сергій Пересунько, Віктор Роєнко, Нестор Шуфрич).

19 кандидатів у народні депутати є жителями Києва.

У 18 окрузі балотуються три кандидати з прізвищем "Мельник", причому двоє з них з однаковими ім'ям і по батькові - "Світлана Миколаївна", у 201-му окрузі – двоє "Булатецьких".


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування