Олександр Жир: "Найпевніше, в понеділок я напишу рапорт про звільнення з СБУ"

Неділя, 14 липня 2002, 20:59
Попри усунення з чинного парламенту, Олександр Жир обіцяє не залишати остаточну перемогу за Кучмою. Екс-глава комісії зі справи Гонгадзе каже, що не збирається припиняти свою діяльність у розслідуванні резонансних злочинів останніх років. Про переживання останніх днів та плани на майбутнє Олександр Жир розповів у телефонному інтерв'ю "Українській правді" з Нікополя. Голос у нього, принаймні, все такий же гучний.

- Олександре Олександровичу, чим завершилося оскарження рішення про ваше зняття з довиборів?

- У суботу голова Центрвиборчкому Рябець за 8 хвилин до півночі видав рішення ЦВК, яким не задовольнив мою скаргу на рішення окружної комісії. Тобто він позбавив мене права будь-якого оскарження, оскільки після 24 години за законодавством це стало неможливим.

До суду я ніяких скарг не подавав, виходячи з того, що сьогодні є очевидним – і не тільки для мене, а для всієї України – виборів як процедури в Україні більше немає. В Україні влада перейшла до призначення народних депутатів через окружні комісії і місцеві суди. Тому я вважаю неможливим оскаржувати в суді, підконтрольному президенту України, порушення, зловживання і злочини, які коїлися в 35-му окрузі.

Хоча не тільки я, але і блок "Наша Україна" має намір поставити питання про надання правової оцінки фальсифікації минулих виборів 31 березня та конкретних дій представників окружної комісії. Також я вважаю необхідним поставити питання про надання правової оцінки діям правоохоронних органів і, перш за все, посадових особ, які втягнули міліцію у політичну площину. Я маю на увазі міністра внутрішніх справ Смирнова та начальника управління МВС у Дніпропетровській області.

- Чи намагалися ви на київському рівні вирішити питання вашого зняття з реєстрації? Чи була у вас розмова з Рябцем?

- Так, я подав скаргу до ЦВК, я розмовляв із Рябцем. Я показав йому безглуздя всіх пунктів, за якими окружна комісія знімала мене з реєстрації. Хоча б взяти один з них: зняти з реєстрації у зв'язку з тим, що на підтримку Жира в окрузі виступали народні депутати. При цьому окружна комісія посилалася на статтю закону "Про вибори народних депутатів України", де вказується, що суб'єктом порушення є посадова особа органу державної влади та місцевого самоврядування. Я прагнув з'ясувати у Рябця та судді: чи є я як кандидат у народні депутати представником органу державної влади та місцевого самоврядування? Всі вони ховали очі, і ніхто відповіді не дав.

У такому випадку я малював Рябцю можливий хід подій. Скажімо, 14 липня, в день довиборів, виходять 15 депутатів у окрузі і починають агітувати за одного з кандидатів, який залишався у списку. От тупо стоять і агітують. Ми беремо 15 відеокамер, фіксуємо це і починаємо на кожного депутата писати скаргу і виносити попередження. Чи знімуть цього кандидата?

Рішення окружкому, з яким погодилася ЦВК, є безглуздим, тому що давало змогу зірвати вибори – якби у людей, які могли б піти на вказані кроки, зовсім не було совісті. Я вам навів тільки один приклад.

- Яким чином на ваші аргументи реагував Рябець?

- Рябець, як завжди, був спокійним, бо у нього є "криша" у вигляді Пахана.

- Чи можна розуміти, що ви припиняєте боротьбу за мандат до наступних перевиборів, які відбудуться після складення повноважень кимось з депутатів?

- По-перше, я не збираюся бігати по округам. Я такими речами не займаюся. У мене є свій Нікопольський округ, де я народився.

Я ж не Бакай і не Волков, яким треба мандат, щоб зробити собі недоторканність.

- А боротьбу за те, щоб визнати ці вибори недійсними, ви будете проводити?

- Про те, що вибори в 35-му окрузі проводилися з порушеннями, за якими їх можна визнати недійсними, знають усі. Хто не знає?! Прокурор?! Суд?! Президент?! Хто не знає, що порушення відбувалися за вказівкою президента України? Тому який сенс домагатися правди в системі, яка повністю підконтрольна злочинній владі. Це марна трата часу, я цього робити не буду. Зараз треба вести мову про зміну системи в державі.

- Але ж є ще Європейський суд з прав людини?…

- Так, є Європейський суд, і є суд у Гаазі… Можна ще і до Америки поїхати подати позов. Але у мене є справи більш конкретні, ніж по судам доводити те, що відбувається в Україні.

В окрузі є міжнародні спостерігачі, я мав з ними зустріч. Вони не просто вражені, здивовані. Вони кажуть, що такого нехтування прав людини, Конституції вони не бачили навіть у країнах, де живуть папуаси.

- Як ви далі плануєте розслідувати злочини, якими ви займалися в минулому парламенті?

- Тепер за плечами у мене не буде такого тягаря відповідальності, як округ. Це дасть мені можливість вдвічі-втричі посилити свою роботу. Всім зрозуміло, що на сьогоднішній день я наблизився до правди щодо президента і його оточення. Цим і можна пояснити агонію виконавчої влади під час виборів у 35-му окрузі.

- Але ж у вас не буде статусу депутата, щоб якимось чином ці питання ініціювати в парламенті?

- Є фракція "Наша Україна", є партія "Реформи і порядок", яка є складовою цієї фракції, є фракція соціалістів, фракція Юлії Тимошенко. Є навіть фракція комуністів, які, я сподіваюся, займуть принципову позицію. Тому у нас є достатньо людей, через яких можна вносити ці питання до парламенту.

- У Верховній Раді після створення комісії з розслідування резонансних злочинів з'явилася інформація, що ви можете бути залучені до неї в якості експерта?

- Я не знаю… У парламенті багато говориться про те, що Жир буде залучений в якості експерта... Хтось мені пропонує посаду заступника губернатора, хто ще вищу посаду.

Я можу сказати, що на даний час я є офіцером Служби безпеки України. І перше, що я вирішив: найпевніше, в понеділок я напишу рапорт про звільнення з СБУ. Спецслужба підпорядкована особисто президенту, і я вважаю неможливим для себе перебувати на службі в органах безпеки, коли державою керує людина, яка забруднила руки кров'ю.

- Перепрошую, а в якій області вам пропонували стати заступником губернатора?

- Оце я взяв і все вам розповів…

- Пролийте світло ще ось на яку історію. Нещодавно у "Файненшл Таймс" вийшла стаття, де згадувався діалог між Кучмою і директором "Південмашу" Алексеєвим, які говорили "про Ірак, Іран і ракети". Чи чули ви цей діалог і про що там йшлося?

- Я можу сказати, що це не останній діалог чи монолог, які будуть оприлюднюватися. Я не знаю, де "Файненшл Таймс" взяли це, але все що я говорив, я завжди говорив правду. І завжди робив це на підставі доказів. І я буду і далі це робити, оскільки люди мають знати істинне обличчя нашого президента.

- Як тоді ви прокоментуєте постійні заяви МЗС, яке, посилаючись на ООН та американські органи, стверджує, що немає доказів порушення Україною санкцій у продажу зброї до Іраку?

- Як можна коментувати адвокатів? Міністр закордонних справ призначається і звільнюється президентом. Якби він говорив інші речі, чи продовжував би він працювати на цій посаді?


Читайте також:

Кучма переміг Жира

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування