Американський слід в "Іракгейті"

Понеділок, 15 липня 2002, 14:00
У понеділок у справі "Іракгейт" з'явився ще один слід. На цей раз його озвучила до цього практично безмовна іракська сторона. У річницю революції 1968 року повірений у справах Іраку в Україні Хішам Ібрагім дав прес-конференцію, присвячену темі співпраці між нашими країнами. Однак, як і очікувалося, мало кого з присутніх цікавило те, як українські фахівці відновлюють зруйновану каналізаційну систему Іраку.

Зустріч Хішама Ібрагіма з журналістами спочатку вельми нагадувала виступи послів дружніх африканських та азіатських країн у програмі "Время" середини 80-х: пан Ібрагім розповів про безкровну революцію 1968 року, про націоналізацію нафтовидобування в Іраку та поліпшення добробуту народу, які дозволили ООН у 1990 поставити Ірак на рівні з розвиненими країнами світу. Не забув повірений і про славетного президента Саддама Хуссейна, який так піклується про свій народ, що спілкується з ним і о 2, і о 3 годині ночі.

Однак, на початку 90-х благоденство добігло кінця. Внаслідок військового конфлікту Іраку та Кувейту та "Бурі в пустелі", на Ірак були накладені санкції ООН. Іракська позиція відносно подій останньої декади відома: за всіма бідами Іраку стоїть Америка, яка, по-перше, хотіла б накласти руку на нафту в цьому регіоні, а, по-друге, не могла допустити появи сильної держави, здатної за військовою потужністю протистояти Ізраїлю.

І відповідно, весь інформаційний негатив, що огортає Ірак, є результатом роботи американської пропагандистської машини, в якій навіть були задіяні інспектори ООН, що працювали в Іраку. Як приклад, пан Ібрагім навів історію американця Скотта Ріттера, який працюючи під егідою Організації Об'єднаних Націй, насправді був американським шпигуном. Пізніше він зізнався, що однієї з його задач було розповсюджувати в ЗМІ недостовірні дані про Ірак, в т.ч. перебільшувати його військовий потенціал, аби підсилювати антиіракські настрої. Після бомбардування 1998 року Ірак відмовився приймати оонівських інспекторів, які до того часу так нічого і не знайшли.

Недивно, що і український "Іракгейт", який розгорівся цього року, а також нещодавню публікацію у Financial Times Багдад відносить на рахунок Америки. "Це частина американської пропаганди проти Іраку, вони ловлять будь-який момент", говорить пан Ібрагім.

Повірений у справах не заперечує, що Ірак зацікавлений в українських військових технологіях, оскільки, як і будь-яка інша держава має право захищатися: "Якби ми могли, ми б співробітничали з Україною у військовій області, але це неможливо". Понад десять років країна знаходиться під дією серйозного ембарго, на кордонах і всередині Іраку сотні спостерігачів, як можна ввозити озброєння? - питає пан Ібрагім.

На відміну від української сторони, що називає в якості причини "Іракгейту" називає бажання абстрактних конкурентів виштовхнути Україну з ринків торгівлі зброєю, Ірак вважає, що скандал розгорівся через те, що Вашингтон був незадоволений відносинами Києва та Багдада, що бурхливо розвиваються особливо протягом останніх двох років.

За словами пана Ібрагіма, лише у 2001 році об'єм товарообігу між двома країнами становив 300 млн. доларів. Про особливі відносини між обома державами свідчить і той факт, що двосторонню комісію, що вирішує україно-іракські питання з боку Іраку очолює перший віце-прем'єр Хікмет Аль Аззаві, хоч зазвичай, у відносинах з іншими країнами подібні комісії куруються звичайними міністрами іракського кабміну. Для довідки, з української сторони Іраком відає також перший віце-прем'єр - Олег Дубина.

Пан Ібрагім просто визначив причини теплих відносин двох країн: "Іраку потрібні українські технології і техніка, як Україні - іракська нафта". Більш того, за словами повіреного, Ірак "пам'ятає", що багато галузей Іраку були підняті руками радянських фахівців, що приїжджали саме з України. Тому тепер зруйнованій країні як ніколи будуть у нагоді знання і досвід спеціалістів з України в області нафтовидобування, енергетики, телекомунікацій тощо.

"Але, на жаль, Америка незадоволена, що наші відносини розвиваються", говорить пан Ібрагім. "Внаслідок - брехня, що Україна віддавала Іраку нові технології озброєння". "Брехнею і пропагандою" назвав повірений інформацію, поширену раніше Олександром Жиром. Услід за українською стороною, іракський дипломат нагадав про те, що всі обвинувачення були зняті через розслідування, що його провела ООН.

Відповідаючи на питання журналістів, пан Ібрагім повідомив, що для розслідування обвинувачень, висунених проти Іраку і України, Багдад готовий прийняти інспекторів з України, Великобританії та будь-якої іншої нейтральної країни. Але за однієї умови - серед них не повинно бути шпигунів.

УП вже писала про те, що головний козир Леоніда Кучми та його оточення в "Іракгейті" - індульгенція від Кофі Аннана - виглядає щонайменше сумнівно. Розслідування виявилося канцелярською перевіркою - іншими словами, на поверхні відомостей про те, що Україна продавала Іраку зброю, немає. А глибше?

Іракський дипломат, що має до України найтепліші почуття, позбавив у понеділок будь-якої ваги і другий могутній аргумент керівництва країни - міфічні листи Коліна Пауелла та різноманітні заяви співробітників Держдепартаменту США, що надходять до України через треті руки і в яких констатується, що проти України немає доказів. Адже, якщо слідувати іракській логіці, то що б Вашингтон не говорив щодо Іраку, це завжди буде ретельно вивірений елемент "агресивної кампанії США", спрямованої проти цієї близькосхідної країни. Тож, хто замовник скандалу?

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News