Ющенко не зумів розвернути свій "літак"

Понеділок, 15 липня 2002, 21:01
У суботу Ющенко з родиною – дружиною і двома доньками – був на Закарпатті, де готувався до сходження на Говерлу. Десь в цей же час стало відомо про зняття з виборів Олександра Жира. Лідер "Нашої України" міг обрати один з принаймні трьох варіантів своїх подальших дій. Однак Ющенко вирішив не псувати вік-енд і залишився милуватися карпатським краєм.

Можливо, у Ющенка були б сумнівні шанси на успіх, якби він терміново приїхав з гір до Києва і своєю політичною вагою спробував допомогти вирішенню "питання Жира". Можливо, він би безрезультатно вдруге за тиждень з'їздив на Дніпропетровщину, щоб зробити те ж саме на місці. Можливо, його різку заяву хоч у Києві, хоч у Львові чи Ужгороді, не передала б і половина з центральних телеканалів. Можливо, він би дарма витратив цей час. Однак він мусив спробувати зробити хоч щось. Суспільство - хоча б ті 25%, які віддали йому голоси 31 березня – мали право розраховувати на публічну позицію Ющенка.

Можна повірити, що Ющенко не сидів, склавши руки, і "садив" акумулятори мобільних телефонів, надзвонюючи із Закарпаття до Рябця чи якогось іншого повноважного начальника. Однак це залишилося за кадром, і ніхто не дізнається, чи було так насправді. У кадрі ж – мовчання Ющенка. Перша реакція на зняття Жира пролунала з його вуст у неділю ввечері. І назвати "травою" ці невиразні фрази було б компліментом.

При тому, що вибори Олександра Жира були перепусткою до отримання хоч якоїсь частини правди про сучасну історію України. Хай би її порції дозувалися інформаційно-аналітичними службами теленовин та політичним диктатом з білого будинку на Банковій. Можна скільки завгодно розмірковувати про мотиви поведінки Жира, однак це мотор, який зрушив з місця роботу комісії Гонгадзе. У суботу влада в чергове перемогла. Ющенко вирішив не виокремлювати цей факт.

Люди в оточенні Ющенка кажуть, що він зволікав із заявою, щоб його слова не сприйняли як агітацію напередодні виборів – він остерігався, щоб не нашкодити претендентам від "Нашої України", які балотувалися в 18 та 201 округах. Аргумент "шикарний": неначе у блоку немає юристів, які змогли б підготувати юридично коректний виступ.

Сходження на Говерлу, присвячене дню народження "Нашої України", пояснюють тим, що в такий оригінальний спосіб можна було б прорвати інформаційну ізоляцію навколо блоку. Але ж сумнівна виходить перемога – в Західній Україні Ющенка хіба що в іконостаси поки не розвішують. Можливо, Ющенко хотів так символічно вступити у нову річницю "Нашої України" – однак символом, всупереч задумам, залишиться зняття з виборів Олександра Жира і "адекватна" поведінка Ющенка.

Якби Ющенко вирішив перервати свій відпочинок, це не було б ефективним використанням часу і фінансових ресурсів блоку. Але це було б ефектно. Екс-прем'єр Росії Примаков, з яким так люблять порівнювати Ющенка ворожі політтехнологи, одного разу взяв і повернув свій літак над Атлантичним океаном. Так, це не припинило бомбардування Югославії. Однак це був, хоч і бутафорський, але сигнал 150 мільйонному суспільству росіян. Ющенко такого сигналу в ці вихідні не подав. А в понеділок він… поїхав у відпустку. Знову до Карпат і Криму.

У принципі, вже можна було перестати дивуватися Ющенку. Він такий, який є, і саме за таку формулу рішучості, опозиційності та інтелігентності проголосував кожний четвертий українець. Однак, цементуючи ці пропорції, Ющенку не варто ображатися на погане ставлення влади. Він сам дозволяє з собою це робити.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News