Шуфрич переміг в недемократичній атмосфері

Вівторок, 16 липня 2002, 18:42
Комітет виборців України заявляє, що не бере на себе відповідальність визнати "відповідними до демократичних стандартів" повторні вибори 201 окрузі (переможець - член СДПУ(О) Нестор Шуфрич).

"Найбільшими порушеннями, які могли б вплинути на результати виборів, були масові спроби підкупу виборців", - повідомляє КВУ у звіті за підсумками довиборів. Водночас Комітет зазначив, що не володіє достатньою кількістю доказової інформації для того, щоб визначити рівень впливу цих правопорушень на волевиявлення громадян.

Також спостерігачами КВУ були зафіксовані спроби голосування одними і тими ж виборцями кілька разів або спроби голосування за відкріпними посвідченням. Так, група невідомих осіб на автобусах пересувалася по території округу, намагаючись проголосувати на кількох дільницях. Спостерігачам КВУ вдалося зафіксувати маршрут пересування та номерні знаки автобусів.

На думку КВУ, таким видам зловживань сприяють численні та грубі неточності при складанні списків виборців.

Окремо Комітет виборців відзначив "незадовільну роботу" паспортної служби, що не видавала тимчасових посвідчень громадянам, які стоять у черзі на отримання нового паспорту.

Окрім того, спостерігачами КВУ відзначались факти агітації на виборчих дільницях, факти видачі бюлетенів без наявності документів, що посвідчують особу, видача двох бюлетенів в одні руки.

На думку КВУ, позитивним фактом проведення повторних виборів у 201 окрузі стало покращення організації роботи членів дільничних та окружної виборчих комісій, оперативність в підведенні результатів голосування та повна прозорість цього процесу, чітке виконання інструкцій ЦВК. "Хоча мали місце і прояви непрофесіоналізму", - ідеться у звіті Комітету.

Коментуючи довибори у двох інших округах, КВУ повідомив, що відмовився від спостереження за ходом голосування та підрахунку голосів у 35 окрузі (переможець - Віктор Драчевський). "Порушення, виявлені у окрузі №35 під час виборчої кампанії, на думку КВУ, позбавили кандидатів права на рівні умови, а громадян - права на вільне волевиявлення". За день до голосування з виборів цьому окрузі був знятий Олександр Жир.

Вибори в окрузі №18 (переможець - висуванець "Нашої України" Микола Одайник) КВУ охарактеризував як такі, що "відбулися у відповідності до демократичних стандартів".

Читайте також:

"Цей, як його... на "Ш"..."

Олександр Жир: "Найпевніше, в понеділок я напишу рапорт про звільнення з СБУ"

Кучма переміг Жира

Довибори в липні: шагренева шкура свободи скоротилася втричі

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування