Україна запроваджує мито на російські автомобілі. Буде скандал?

Середа, 17 липня 2002, 12:34
Україна з 30 липня запроваджує спеціальне мито на імпорт нових легкових автомобілів з Росії. Відповідне рішення Міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі, прийняте 12 липня, опубліковане у середу у газеті "Урядовий кур'єр".

Мито застосовуватиметься до нових автомобілів, які класифікуються згідно з УКТ ЗЕД кодом 8703 22 19 00 і мають такий опис: "Автомобілі легкові та інші автотранспортні засоби, призначені для перевезення людей (крім автомобілів товарної позиції 8707), включаючи вантажопасажирські автомобілі, фургони та гоночні автомобілі з поршневим двигуном з робочим об'ємом циліндра понад 1000 куб. см., але не більше 1500 куб. см.".

У висновку Комісії відзначається, що мито запроваджено за підсумками спеціального розслідування щодо імпорту російських автомобілів, яке розпочалось у січні 2002 року. Розслідування засвідчило, що зволікання із введенням попередніх спеціальних заходів завдає шкоди вітчизняному товаровиробникові, повідомляє UNIAN.

Коментуючи введення мита прем'єр-міністр України Анатолій Кінах назвав цю акцію "попереджувальним заходом".

За словами Кінаха, "поки що, враховуючи низку односторонніх дій Російської Федерації щодо до такої продукції українських експортерів, як продукція гірничо-металургійного комплексу та харчової промисловості, - Україна як попереджувальний захід прийняла рішення про запровадження ряду мит на імпорт в Україну такої продукції, як російський цемент і легкові автомобілі російського виробництва".

Водночас, зазначив Кінах, він "дуже сподівається", що протягом місяця - доки це рішення України не набере чинності - українському і російському урядам вдасться знайти "оптимальне рішення, яке дозволить нам ефективно співпрацювати, в тому числі спираючись на принципи рівноправного і взаємовигідного партнерства, не створюючи проблем і штучних бар'єрів для роботи суб'єктів економік обох країн".

Він підкреслив, що і Україні, і Росії потрібно "вчитись проходити дуже складну школу - захищати національні інтереси не на шкоду створенню сприятливих умов для співробітництва між державами". При цьому Кінах підкреслив, що сторонам конче необхідно відпрацювати систему попереджувальних заходів, які б могли застосовуватись у тих випадках, коли та чи інша продукція торгівельного партнера створює конкуренцію для національного виробника.

У цьому контексті прем'єр-міністр України нагадав, що сьогодні сторони працюють над змістом двосторонньої угоди про зону вільної торгівлі, та додав, що Держдума РФ ще має ратифікувати угоду про зону вільної торгівлі, яка була підписана в рамках СНД в 1994 році. За словами Кінаха, це дало б можливість зняти великі проблеми.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування