Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Президент погрожує гірничо-металургійним бонзам

Середа, 17 липня 2002, 13:18
Президент Кучма заявляє про необхідність вирішити проблему банкрутства підприємств, яка часто використовується для їх "прихватизації".

"В уряді добре знають, що банкрутство - один з методів прихватизації", - сказав Кучма на 2-му з'їзді металургів і гірників України в середу у Дніпропетровську.

"Якщо ми будемо від з'їзду до з'їзду цим займатися, то нічого не буде", - зазначив президент.

Звертаючись до першого віце-прем'єра України Олега Дубини, який сидів у президії, Кучма підкреслив, що з механізмом банкрутства "треба щось робити".

Інша заява президента стосується експерименту у гірничо-металургійному комплексі України, який, за його переконанням, не призвів до очікуваних результатів.

"Експеримент спрацював, однак прогнозованих результатів не отримано", - сказав він.

Кучма підкреслив, що "треба ще раз проаналізувати результати експеримента, що проводився у 1999-2001 році, і зробити дуже серйозні висновки".

На думку президента, єдиним шляхом зменшення залежності ГМК країни від зовнішніх чинників є розвиток внутрішнього ринку. Однак, за його словами, цей ринок створюється в країні надто повільно. Кучма підкреслив, що ціни на метал для внутрішніх споживачів в Україні у півтора рази вище, ніж для закордонних. "Можливо, краще підтримати низькими цінами вітчизняних, а не іноземних споживачів металу", - відзначив він.

За словами президента, потреба у зниженні цін на металопродукцію "є невідкладною". Він зазначив, що є "два варіанти розвитку подій" у галузі - "або керівники підприємств працюватимуть, або я піду у парламент просити скасувати експеримент".

При цьому, за словами Кучми, під час продажу українського металу надто часто використовуються офшорні зони, де залишається прибуток. "Господарі більшості металургійних заводів, хоча їх всі знають поіменно... всі - в офшорних зонах", - сказав президент, знову підкресливши, що "в Україні мають знати в обличчя своїх героїв".

"Кошти повинні працювати на економіку України", - сказав він.
Президент також вважає, що необхідно прискорити оновлення матеріально-технічної бази металургійного комплексу, відзначивши більш ніж 60%-вий знос основних фондів. За його словами, на оновлення ГМК виділені 2,4 млрд. грн., і оновлені тільки 8%.

"Для нормального оновлення сфери необхідне 50 млрд. грн", - сказав Кучма, висловившись у зв'язку з цим за необхідність пошуку іноземних інвесторів для фінансування розвитку ГМК, а також вкладення у оновлення матеріально-технічної бази коштів самих підприємств.

"Згідно з експериментом, всі кошти необхідно направляти на технічне переозброєння. Ми направили тільки 10"%,- зазначив він.

Як повідомлялося, з середини 1999 року до 1 січня 2002 року в Україні діяв закон "Про проведення економічного експерименту на підприємствах ГМК України". Його учасниками були понад 60 підприємств галузі, на яких поширювався спеціальний режим оподаткування.

На початку нинішнього року був ухвалений закон "Про подальший розвиток ГМК України", який, зокрема, передбачає, що половина податку на прибуток у розмірі 15% накопичується на спеціальних рахунках і використовується на інвестиційні потреби підприємств.

У нинішньому році спеціальний режим оподаткування поширюється на 42 підприємства галузі. У затверджений урядом перелік увійшли 6 металургійних, 9 гірнічовидобувних, 7 коксохімічних, 2 трубних, 4 метізних і 7 вогнетривких підприємств, а також 7 підприємств кольорової металургії.

За словами міністра економіки і з питань євроінтеграції Олександра Шлапака, до переліку входять лише підприємства, що не мають заборгованості перед бюджетом. У той же час до нього не входять машинобудівні підприємства, які працють для потреб ГМК, оскільки проти цього категорично заперечувало Міністерство фінансів.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування