Тим, хто не сплатив податки, присвячується

Середа, 17 липня 2002, 17:09
NB: Колоритні цитати Миколи Азарова збережені "мовою оригіналу" - для більшої достовірності. Окрім того, вони, як відомо, є результатом педагогічної діяльності президента.

Податкова адміністрація України справно інформує громадян про зростання добробуту країни. Точніше, про те, що з кожним роком все більше людей добровільно здаються податківцям та звітують про свої прибутки. "Мы - за максимальную прозорость наших решений ", говорить голова ДПАУ Микола Азаров.

Вони можуть спати спокійно

За результатами минулого року, 1,7 мільйони українців вирішили не псувати собі життя податковими кошмарами та здали декларації. А це на 200 тисяч осіб більше, ніж у 2000 році. Однак, за відомостями пильної ДПАУ, тих, хто виконав свій конституційний обов'язок, мало б було ще на 3% більше. Зібравши прибутковий податок, відомство Азарова змогло направити до Зведеного бюджету України 8,8 млрд. гривень (а це майже чверть всіх надходжень до нього).

Приємна для податківців тенденція останнього року - збільшення числа легальних мільйонерів. У цьому році прибуток понад 1 млн гривень отримали 160 громадян (з них 117 подали декларації, а інші отримували прибутки за основним місцем роботи). Для порівняння, в минулому році таких "сміливців" було лише 62. Прибутки понад 10 млн гривень отримали 10 громадян, що відкрилися податковій. Максимальний прибуток в Україні в 2001 становив 40 млн гривень. ДПАУ також вдалося виявити трьох "Корейків", які не бажають ділитися своїм кровно нажитим з державою.

Азаров не став розкривати міліонерські прізвища, покликаючись на норму дотримання конфіденційності. Однак, відповідаючи на питання журналістів, він підтвердив версію, що в стінах Верховної Ради "миллионеров достаточно много".

Підприємців, що отримали валом понад мільйон гривень, ще більше - їх близько 1800 осіб. 263 з них можуть похвалитися прибутком більшим, ніж 5 млн гривень.

Але, як виявляється, мільйонери, що легалізували себе, не є основним постачальників грошей до бюджету держави: заробітна платня у більшості з них становить 1-3% від прибуток, а решта не включається в сукупний оподатковуваний прибуток. Як правило, за спостереженням податкової, вітчизняні багатії отримують кошти внаслідок продажу акцій, нерухомості, дивідендів тощо.

Тому основний податковий тягар лягає на звичайних громадян. Так, 8,4 млрд. з 8,8 млрд. були отримані від тих, чий середньомісячний прибуток не перевищує 400 гривень. Головний податківець країни, який за місяць отримує за власним зізнанням "более 3-х тысяч гривен", згодний, що нинішнє податкове законодавство "несправедливо с человеческой точки зрения". "На жизнь мне хватает, но когда я получаю зарплату, я даже сам удивляюсь, чего это я плачу такой большой подоходный налог", - ділився з журналістами Азаров.

Рівняння на Михайла Шуфутинського

Неплатників, начебто, не так вже багато, і судячи зі всього податкова міцно тримає їх "на олівці". І навіть напівнатяками розказує, хто після "Обкому" та його журналістів стане наступним об'єктом пильної уваги ДПАУ. Микола Азаров, очевидно внаслідок схильності до ефектних вчинків (хто не пам'ятає, як він залишив посаду голови Партії регіонів наприкінці грудневого з'їзду партії?), перед прес-конференцією демонстративно викреслив з прес-реліза прізвища "відомих і заможніх" жителів України, які не платять податки, незважаючи на регулярні нагадування з боку податкової. Податкова адміністрація вирішила дати їм ще півтора місяця для набуття громадянської свідомості.

"Если 1 сентября налоговые инспектора доложат, что эти всем известные громадяны Украины продолжают уклоняться от выполнения своего конституционного долга, то мы не только опубликуем список этих громадян, но и применим все меры, которые по закону должны быть применены к людям, уклоняющимся от уплаты налогов",- повідомив Азаров. - "Кого это касается, они поймут, сообразят, а я свое обещание исполню. А если они откажутся добровольно, то их доставят, как положено, и проведут соответствующую работу".

На когось буде накладена пеня або штраф, а проти когось може бути порушена карна справа. Отож, "громадяни" зірки спорту і естради, якщо ви не впевнені в рівні дружелюбності своїх відносин з податковою, радимо вам вже зараз звернутися до досвіду донецького журналіста Володимира Бойка, що вже виступив в ролі "великого неплатника податків" і познайомився з кровожерливими комахами в'язничних камер.

Проте, як справедливо зазначають податківці, є серед наших знаменитостей і зразки гідні наслідування як-от: Ян Табачник, Богдан Бенюк, Таїсія Повалій, Олександр Пономарьов. Серед зарубіжних зірок з ДПАУ товаришує американець Михайло Шуфутинський - на відміну від російських зірок, які ухиляються від сплати податків і тут, і у себе на батьківщині.

Про неплатників-негромадян Азаров майже не говорив, згадавши лише, у відповідь на питання журналістів, про те, що недоплата в цьому році становить 9 млрд гривень, 70% припадає на підприємства паливно-енергетичного комплексу, а ще 1 млрд. - на підприємства житлово-комунальної сфери. Останніми має займатися, за словами голови ДПАУ, "наш уряд", а як приклад "кричащей бесхозяйственности" з першої категорії він навів "Енергоатом".

Компанія ця, як відомо, зовсім нещодавно змінила керівництво: на зміну Юрієві Недашківському (начебто близькому "Нашій Україні") прийшов "вугільний" Сергій Тулуб (есдеко-донецький), а, крім того, спостерігати за "Енергоатомом" призначений Андрій Деркач. Ці особи, очевидно, також залучаться до розслідування його "безгосподарності".


І наостанок ще декілька цифр, що відображають фіскальні тенденції останнього часу.

У географічному розрізі, найбільше платників податків мешкає в Донецькій області - майже 180 тисяч декларацій були подані саме там. Можна, звичайно, пожартувати та віднести цю цифру на рахунок впливу Партії регіонів, яку створював та довгий час очолював Азаров, однак, найвірогідніше, справа полягає в тому, що Донеччина просто вельми густо населена. На другому місці - Дніпропетровська область (140,1 тисяч), а на третьому - Запорізька (113,2 тисяч). У Києві подали свої декларації майже 65 тисяч громадян, але тільки у семи тисяч з них доход був менше 993 гривень. В інших областях, частка таких громадян становить 50-90% всіх тих, що здали декларації.

Найзаможніші точки на карті України - це столиця і Харківська область. Так, у Києві 225 громадян задекларували доходи, що перевищують 200 тисяч гривень. На Харьківщині - 217. За ними з істотним відставанням йде… Полтавська область з 112 порівняно багатими людьми. Олігархічна вотчина - Донецька і Дніпропетровська області - мають відповідно лише 27 і 16 "богатеньких буратін". А зовсім таких не мають цілих шість областей: Кіровоградська, Львівська, Херсонська, Черкаська, Чернівецька та Чернігівська області.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування