Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Григоришин продасть "дніпропетровським" Запорізький завод феросплавів

Четвер, 18 липня 2002, 19:17
Було б дивно, якщо б недавні "звинувачення" Констянтина Григоришина та частини власників інвестиційного пула "Корт-холдинг" в енергетиці не привели до змін у власності, що належить фінансово-промисловій імперії Григоришина.

І це сталося. Предметом купівлі-продажу став пакет акцій "Запорізького заводу феросплавів", купуючи який "Приватбанк" закріпив "феросплавну" ланку виробничого ланцюга "марганець-феросплави".

ОАО "Запорізький завод феросплавів" (далі - ЗЗФ) найближчим часом може змінити свого власника. Після двох років "тісної" співпраці з підприємством, інвестиційний пул "Корт-холдинг" Костянтина Григоришина, вочевидь, вирішив передати підприємство у більш "надійні руки".

Не будемо переказувати у цій статті довгу та заплутану історію приватизації підприємства, але факт залишається фактом – з 2000 року заводом керувала компанія, що мала відношення до інвестиційного пулу - "Дисконт-2000", яка купила на початку 2000 року 42% пакет акцій підприємства. На підтвердження "близьких" стосунків з інвестиційним пулом у тому ж 2000 році підприємство офіційно ввійшло до складу українського промислово-інвестиційного консорціуму "Металургія", яке контролює Костянтин Григоришин.

Зараз практично закінчено процес узгодження організаційних питань і відбувається оформлення угоди купівлі-продажу акцій, що належали інвестиційному пулу "Дисконт-2000". Як повідомив агенції "Інтерфакс-Україна" генеральний директор українського промислово-інвестиційного консорціуму "Металургія" (Запоріжжя) Анатолій Головко, процес зміни власника великого пакету акцій може завершитись через місяць. До цього моменту він відмовився давати будь-які коментарі.

Напередодні передбачуваної зміни власників відбулася заміна топ-менеджменту підприємства. Так, замість звільненого від посади Юрія Голова в.о. голови управління ВАТ "ЗЗФ" став Павло Кравченко, який раніше обіймав посаду голови управління ВАТ "Марганецький гірно-збагачувальний комбінат". Раніше рішення про зміну голови управління ВАТ "ЗЗФ" було ухвалено спостережливою радою підприємства на початку липня. При цьому Юрій Голов призначений головним інженером – заступником голови управління "ЗЗФ".

У пошуках відповіді на питання, кого зацікавило майно що продає Григоришин, аналітики акцентують увагу на тому, що для виробничого процесу феросплавного заводу особливе значення мають постачання марганцю, на основі якого отримують марганцеві феросплави, які широко використовуються у металургії. Тому в установі контролю над підприємствами можуть бути зацікавлені структури, які тісно працюють з основними постачальниками сировини для заводу - Марганецьким та Орджонікідзевським ГЗКами.

Нагадаємо, що контроль над Орджонікідзевським ГЗКом отримала компанія-акціонер "Приватбанку" - "Приват-Інтертрейдинг" та низка аффільованих "Приватбанку" офшорів (Varkedge Limited, St. John Trading Ltd, Ulrich Limited, Oksidental Ltd. Та інші). На Марганецькому ГЗК пакет у 41% спочатку придбала компанія, близька до інвестиційного пулу "Корт-холдинг". Проте, у зв’язку зі складним процесом видобутку марганцю на ГЗК (на відміну від Орджонікідзевського ГЗК видобуток відбувається під землею) і скорочення обсягів видобутку, компанії, близькі до Костянтина Григоришина вирішили "піти" з підприємства та найближчим часом перепродали акції заводу дніпропетровській групі. У результаті – акціонерами Марганецького ГЗК стали вже названі вище офшорні компанії Varkedge Limited, St. John Trading Ltd., Blumberg Industries L.L.C.

Побічним підтвердженням наміченого зближення "ЗЗФ" з Приватбанком став той факт, що на початку липня "ЗЗФ" взяв у "Приватбанку" кредит на 60 млн. гривень терміном на рік під 15% річних. Навряд чи менеджмент "Приватбанку" погодився б надати такий "дешевий" кредит підприємству, над яким не планує встановити контроль найближчим часом.

У всій цій історії зі зміною власників "ЗЗФ" є тільки одна темна пляма. За деякими даними, крім компаній, близьких до Костянтина Григоришина, Запорізький завод феросплавів також частково контролювали структури Григорія Суркіса. А, враховуючи серйозні "розбіжності", які виникли між бізнесменами відносно перерозподілу енергетичних компаній, виникає питання – чи не хотів таким чином Григоришин "помститись" старому партнеру та забезпечити небажаний "зв’язок" з дніпропетровцями? Чи обрана Григоришиним тактика – лише звільнення від не потрібного і проблемного баласту?

Як відомо, ВАТ "Запорізький завод феросплавів" є одним із трьох вітчизняних виробників феросплавів, монополістом з випуску феросіліції (47,7% обсягу українського ринку) та єдиними в Україні виробником феромарганцю середньовуглецевого 80%-го і марганцю металевого 90%-го. За даними Агентства з розвитку, власниками 10% акцій ЗФЗ зареєстрована компанія Galaxy Continental Corporation, 12,36% акцій - ALSIRA Investment Limited, 19,13% акцій - Fieldstar Inc.

На думку деяких експертів, бажаючих залишитись неназваними, якщо власники "ЗЗФ" все ж зміняться (а ніколи не можна бути ні у чому абсолютно впевненим), то можна сказати, що у будь-якому випадку виграє те підприємство, так як нові власники у "Приватбанку" фактично повністю контролюють сировинну базу для виробництва феросплавів. Так, основними споживачами продукції Марганцевого ГЗК традиційно були Запорізький та Нікопольський (вже контрольований "Приватбанком") заводи феросплавів.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування