НАТОвський поїзд для Києва вже пішов. Вся надія на Полонез?

Четвер, 18 липня 2002, 23:29
Американський експерт, віце-президент з питань оборони та зовнішньої політики "Като Інституту" Тед Карпентер песимістично дивиться на перспективи вступу України до НАТО.

"Україна потребує ще багато, багато часу для проведення внутрішніх економічних та політичних реформ, поки вона буде визнана такою, що може стати членом НАТО. Я думаю ми розуміємо, що Київ утратив час, НАТО все більше розширюється і країни, що не включені в цей процес, відчувають себе відкинутими. Клуб країн НАТО зростає, ніхто не хоче бути поза цим колом", - сказав Карпентер в інтерв'ю радіо "Свобода".

Коментуючи заяву президента Польщі Олександра Кваснєвського про те, що Україна є ключовою країною в Європі, експерт зауважив, що Київ має позитивно сприймати "той сигнал, який Варшава посилає Києву". "Краще їм іти разом", - сказав він.

Інший відомий експерт Томас Каротерс, віце-президент фонду Карнегі, підтверджує думку важливості Польщі як посередника між Україною та Заходом. "Польща має багато неформальних зв'язків з Україною на культурному та комерційному рівнях та з огляду на свою географічну позицію. І я думаю, що Сполучені Штати та Захід хочуть зняти з порядку денного ідею про новий кордон на сході Польщі, для розділення Східної Європи з країнами колишнього Радянського Союзу. Тому стосунки між Польщею та Україною дуже важливі з цієї точки зору".

Водночас Каротерс висловив думку, що в найближчому майбутньому Україна не стане повноцінним членом НАТО. Хоча він і вважає, що "участь України у цьому процесі більш важлива як запобіжний крок, щоб Україна не була ізольована від Заходу".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування