Тепер запис Мельниченка зможуть послухати і в Держдепі США

Понеділок, 22 липня 2002, 11:37
У "Кучмагейті" новий сюжетний поворот – відтепер у Держдепартаменті США не зможуть дипломатично вивертатися, розповідаючи, що їм нічого не відомо про записи Мельниченка і ця тема є не в їх компетенції. На минулому тижні група народних депутатів України під час візиту до Вашингтону передала представнику Держдепу епізод з архіву екс-майора. На плівці ідеться про "замовлення президентом України Леонідом Кучмою нападу на народного депутата України Олександра Єльяшкевича", повідомляє радіо "Свобода".

Роздруківку розмови президента Кучми, а також диск із відповідним діалогом депутати передали Стівену Пайферу, колишньому послу США в Києві, який зараз працює асистентом заступника держсекретаря.

Крім того, представнику американського зовнішньополітичного відомства надали звернення шести народних депутатів-членів делегації щодо сприяння Олександру Єльяшкевичу в отриманні політичного притулку. Двоє інших – депутат від СДПУ(О) Тамара Прошкуратова і член "Нашої України" Олег Гуменюк – свої підписи під документом не ставили.

"Більшість депутатів вважає, що Олександру Єльяшкевичу загрожує реальна небезпека в Україні і він вимушений перебувати в США, щоб довести істину у справі організації нападу на нього", - розкриває суть звернення "Свобода".

Епізод запису, який передали до Держдепу – новий і раніше не оприлюднюваний, повідомив радіостанції нардеп, член фракції СПУ Микола Рудьковський. До цього, як відомо, Єльяшкевич фігурував лише в одному з епізодів, який став надбанням публіки. На ньому людина з голосом Кучми пропонує так ударити народного депутата, щоб він "більше не піднявся". Згодом Єльяшкевич повідомив про намір подати за кордоном позов проти президента. В березні 2002 він програв вибори до парламенту і виїхав до США, де звернувся по політичний притулок.

Як розповів "Українській правді" Микола Рудьковський, в цьому епізоді Кучма розмовляє "з однією посадовою особою, ім'я якої попросили не розголошувати". За уривком зрозуміло, що Кучма слухає виступ Єльяшкевича у Верховній Раді, відбувається це незабаром після обрання Плюща спікером у 2000 році. При цьому Кучма активно коментує пропозиції Єльяшкевича, каже про нього негарні слова і "дає доручення" вжити заходів проти народного депутата.

Відповідаючи на питання про реакцію Пайфера на документи, Рудьковський сказав, що дипломат "був стурбований". За словами депутата, вони також передали цю роздруківку кільком конгресменам, знайомим із ситуацією в Україні – Бобу Шейферу, Моріс Хінчи та Марсі Каптур. Двоє з них зголосилися допомогти Єльяшкевичу.

Ці нові плівки депутати отримали від майора Мельниченка у Вашингтоні. "Єльяшкевич розповів про ситуацію з отриманням притулку, про наявні епізоди записів, і ми запропонували підняти це під час наших зустрічей", - пояснив УП Микола Рудьковський. На питання про наявність експертизи він сказав, що її не бачив, однак висловив сумнів у можливості підробити двогодинний епізод, оскільки на плівці чутно не тільки голоси Кучми та його співрозмовника, але й трансляцію засідання Верховної Ради.

До Америки парламентаріїв запросив сам Держдепартамент США по програмі обміну досвідом. "Українська правда" зв'язалася з пресовим відділом американського посольства і чекає офіційного коментаря щодо акції українських депутатів у Вашингтоні.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
23:59
Новини економіки 19 квітня: удар по порту "Південний", неплатників аліментів тепер зможуть мобілізувати
23:56
відео, фотоПоблизу Брянська в РФ горить підстанція, повідомляють про атаку дронів
23:43
Сміх крізь сльози: Костюк в емоційному матчі здолала Ґофф у чвертьфіналі Штутгарта
23:31
"Роттердам+": ВАКС звільнив двох фігурантів від відповідальності через строки давності
23:23
Ворог вдарив ракетою по цивільній інфраструктурі в Сумах 
23:10
Білий дім очікує, що США "одразу ж" почнуть постачати зброю Україні після рішення Конгресу
22:45
Ракетна атака по Дніпру: рятувальники виявили тіло третього загиблого
22:32
тенісКалініна у двох партіях розібралася з 16-річною росіянкою і пройшла в півфінал турніру в Руані
22:16
Джонсон про пакет з допомогою Україні: Найкращий можливий варіант
21:57
оновленоУ частині областей оголошували повітряну тривогу. У Конотопі та Сумах чули вибухи
Усі новини...