"Серцева недостатність" - улюблений прийом українських спецслужб?

Понеділок, 22 липня 2002, 14:28
В Україні стало сумною традицією вмирати від гострої серцевої недостатності. Такою смертю вмирають, як правило, свідки. Небажані свідки, яким не пощастило забагато знати.

У п'ятницю в будинку своєї полюбовниці у Краматорську помер Юрій Вередюк. Як повідомляє ЦГЗ Управління МВС у Донецькій області, смерть, за висновком медиків, настала внаслідок гострої серцевої недостатності.

Для тих, хто забув, нагадаємо - саме ця людина взяла на себе відповідальність за вбивство директора телекомпанії "ТОР" Ігоря Александрова. Саме цю людину вперше, мабуть, в історії українського судочинства виправдали та звільнили прямо в залі суду. Вередюк плутався зі своїм свідченням, детектор брехні довів, що Вередюк бреше - вбивав не він.

Тепер ніхто ніколи не дізнається, хто умовив Вередюка обмовити себе. Хто намагався замести сліди та відвести підозру від себе. Але вже зараз зрозуміло, що справу влаштовували професіонали.

В цій справі було багато дивного. Ось що розповідав в інтерв'ю Іван Корчистий - суддя, який виправдав Вередюка:

"Вередюку хтось пообіцяв 7-8 років, в обмін на те, що, коли йому дають таку міру покарання, він промовчить про замовників та спільників. За його словами, йому обіцяли змінити прізвище, номер статті та відбуття покарання або у Харківському, або у Київському СІЗО. Після звільнення з місць позбавлення волі йому нібито мали купити однокімнатну квартиру…

Просто Вередюка водили за ніс. А те, що хтось міг сприяти йому під час знаходження в місцях позбавлення свободи - це реальна ситуація. На процесі ми допитували п'ятьох осіб, які в різні періоди знаходилися з ним у камері. Всі п'ять, говорили, що у них немає жодних достатків у СІЗО, а у Вередюка, єдиного, з'явився телевізор.

Одяг з'явився, якого не було до цього. Людина вела, скажемо так, - вбогий спосіб життя, і раптом у нього в камері і телевізор, і два спортивних костюми, і харчувався він непогано…"

Ще раніше Олексій Шеховцов, заступник Голови парламентської тимчасової комісії зі справи Александрова, висловив думку, що "певним силам Вередюк потрібен саме мертвим".

Вередюк дійсно погано себе почував, страждав на туберкульоз. У його медичній довідці стояв діагноз - "туберкульоз лівої легені, ускладнений легеневою кровотечею".

За даними медичних джерел, такий різновид туберкульозу, як атиповий, "може проявитися або як гостра пневмонія, або як серцева недостатність...". Про це не могли не знати медики. Про це не могли не здогадуватися спецвиконавці.

"Серцева недостатність" як ключовий діагноз зустрічається в кількох інших резонансних справах. Наприклад, у справі Чорновола один з тих двох, що сиділи в кабіні КаМАЗа, з яким зіткнулася машина лідера Руху, помер у розквіті життя від серцевої недостатності. Як розказує Тарас Чорновіл, у цього пана була цікава біографія - колись він працював у службі охорони Рівненської АЕС, отримував пристойну зарплату, а за декілька місяців до випадку на бориспільській трасі перекочував у село, влаштувався трактористом. Незабаром після розслідування він переїхав на Волинь, де й помер.

Нагадаємо, що діагноз "серцева недостатність" спочатку був поставлений також обом раптово померлим охоронцю та водієві екс-спікера ВР Плюща.

За непідтвердженими даними від цього ж помер один зі слідчих СБУ, який займався справою Іванченків. Брати Сергій і Володимир Іванченки (перший довірена особа Олександра Мороза) звинувачувалися в замасі на життя Наталії Вітренко восени 1999 року. У червні минулого року обидва Іванченки були визнані винними і отримали по 15 років позбавлення волі. Дивні подробиці цієї справи продовжують спливати і після оголошення вироку.

Такий спосіб - смерть через серцеву недостатність застосовується в Білорусії -"два слідчі, які брали участь у справі людей, що зникли, нещодавно померли від серцевої недостатності за загадкових обставин. Також від серцевої недостатності помер один із головних свідків, колишній ОМОНівець, такий собі Кобзар. Також дивна смерть, оскільки, за свідченнями, він провадив виключно здоровий спосіб життя", говорить керівник відділу спеціальних інформаційних проектів ОРТ Павло Шеремет, знайомий з ситуацією в Білорусії не з чуток.

 
 
Нагадаємо, що на Ігоря Александрова напали в офісі його телекомпанії. 7 липня 2001 року він помер. У кінці листопада минулого року Генпрокуратура заявила про закінчення попереднього слідства. Обвинувачення було висунуто проти кволого туберкулезника Юрія Вередюка. Після тривалих проблем, що виникали по ходу судових засідань, 17 травня 2002 року Донецький апеляційний суд виправдав Вередюка, а справу спрямував на повторне розслідування.

20 травня Донецька прокуратура оскаржила рішення суду, вважаючи вирок "незаконним", а повторне розслідування - "необгрунтованим". Розгляд в Верховному суді скарги Донецької прокуратури на рішення суду про звільнення Вередюка був призначений на 11 липня. Але його перенесли на 25 липня…

Інший характерний для України "нещасний випадок", що час від часу допомагає владі позбутися небажаних свідків та політиків, - дорожньо-транспортні пригоди. Останньою гучною жертвою аварії став керівник "Укрспецекспорту" Валерій Малєв. Якраз напередодні "Іракгейта". Про небезпеки, які приховують українські дороги, читайте в статті The New York Times "Несподіванки української політики: автомобіль як загроза життя"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування