Чубайс відштовхує Україну від Європи

Понеділок, 22 липня 2002, 15:20
Росія не тільки економить на транзиті через Україну, але і виштовхує її із завойованих ринків

Підписання угоди щодо утворення міжнародного газового консорціуму з управління ГТС стало початком нового етапу в поглибленні українсько-російської співпраці в енергетичній сфері. Особливо у контексті експорту російської продукції через Україну до Європи. На думку експертів, за цією співпрацею стоїть не стільки бажання закріплення економічного зв’язку, скільки економія на транзиті через Україну.

Питання про можливість експорту електроенергії для Росії стоїть на третьому стратегічному місці після забезпечення Європи газом та нафтою. Розглядалося воно достатньо давно, ще до підписання договору про паралельну роботу енергосистем України та Росії. У початковому проекті договору в якості обов’язкових умов паралельної роботи енергосистем двох країн російська сторона запропонувала постачати електроенергію в Україну, а також проводити транзит енергії до Європи через українську територію. Проте тоді питання експорту російської електроенергії до Європи урядом Кінаха розглядалося тільки у віддаленій перспективі. Російська ж сторона - в особі голови РАТ ЄЕС Анатолія Чубайса - пропонувала поквапитися.

Позиція України, яка давно експортує власну електроенергію до Європи, цілком зрозуміла – зайвий конкурент їй не потрібний. Так, тільки у січні 2002 року Україна експортувала 340 млн кВт-год. електроенергії у Словакію, Угорщину, Польщу та Молдову. Проте, після закритя Чорнобильської АЕС, експортні можливості України стали обмеженими і про продаж електроенергії іншим країнам ЄС доводиться забувати.

Але не надовго. Восени український монополіст з експорту електроенергії, держпідприємство "Укрінтеренерго" та РАТ "ЄЕС Росії" розпочали роботу над утворенням спільного підприємства, яке, як задекларовано, буде займаться експортом, насправді, як прогнозують експерти, - рєекспортом російської електроенергії до Європи через Румунію.

Коли розпочне роботу СП до цього часу не відомо, роботи щодо його утворення ще не закінчені – сторони займаються складанням бізнес-плану, і Романенко не зважився називати можливі терміни заснування СП. Керівник "Укрінтеренерго" пан Романенко повідомив, що основна проблема – відсутність на цьому етапі дефіциту електроенергії в Європі. Але, якщо Україна і Росія зможуть знайти методи здешевлення своєї електроенергії та забезпечити вигідний транзитний маршрут для скорочення транзитних витрат, перспективи СП будуть більш чіткі.

У цілому, в українсько-російській експортній електроенергетичній співпраці спостерігачі відзначають як позитивні, так і негативні тенденції. З одного боку Україні самостійно складно вийти на ринок ЄС, оскільки собівартість української електроенергії менш конкурентоспроможна, ніж російської. Проте, з іншого боку, поки проводяться роботи щодо завоювання ринків Євросоюзу, Росія усуває Україну з вже розроблених ринків. Зокрема, з 1 квітня РАТ "ЄЕС Росії" розпочало постачання електроенергії у Молдову. За угодою з українською стороною постачання електроенергії відбувається на пріоритетній основі, тобто частка російської електроенергії буде дорівнювати частці української у загальному обсязі постачання. Раніше Україна постачала електроенергію у Молдову одноосібно, і після перемовин Кучми, Вороніна та Чубайса, які відбулися у кінці лютого поточного року, була вимушена поступитися половиною своїх обсягів експорту РАТ "ЄЕС Россії".

Причиною такої ситуації народний депутат, член "НУ" Віктор Пинзеник вважає об’єднання енергосистем України і Росії, яке відбулося рік тому. Зокрема, на думку Пинзеника, перехід на паралельну роботу поступово приведе до того, що "Україна постійно буде займатись транзитом чужої електроенергії.

Україна буде перетворюватись виключно у транзитну державу, оскільки Росія завжди прагнула продавати існуючий надлишок власної електроенергії, яка до того ж дешевше української". До речі, варто нагадати, що уряд Віктора Ющенко не підтримував ідею паралелізації енергосистем України і Росії. Так, міністр енергетики у Кабміні Ющенко Сергій Єрмілов лобіював ідею експортування російської електроенергії тільки на ті європейські ринки, з якими не працює Україна. "Росія буде експортувати електроенергію через Україну тільки якщо знайде додаткові ринки збуту в Європі,"- обіцяв тоді Єрмілов.

Проте уряд змінився, змінилась і ситуація. На думку експертів, за рік Росії вдалося відвоювати частину українських ринків збуту не тільки завдяки дешевій власній електроенергії, але і внаслідок низки кулуарних домовленостей між першими особами держав. Найближчим часом ситуація з експортом електроенергетики навряд чи покращиться.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування