"Жить стало лучше, жить стало веселее"...

Середа, 24 липня 2002, 12:55
За рівнем життя Україна посідає 80-е місце серед 173 країн світу. Принаймні таке місце їй відведено у звіті про соціальний розвиток у світі, складений Організацією Об'єднаних Націй за 2002 рік.

Ще 20 років тому Україна посідала значно вищу позицію, але за цей час показники соціального добробуту у країні знизилися на 20 пунктів.

Причиною такого падіння, як зазначено у звіті, стали економічні трансформації, які вдарили по всіх колишніх радянських республіках. Як результат, Російська Федерація зараз посідає 60-е місце, здавши з 1990 року так само як і Україна 20 позицій.

Випереджаючи "старших братів", Білорусь вмістилася на 56-му рядку. А такі колишні республіки, як Молдова та Таджикістан, "впали" на 30 пунктів, і у даний момент посідають 105 і 112 місця відповідно.

Серед пострадянських республік найкраще у соціальному плані живуть Балтійські країни: на найвищому, 42-му місці, Естонія, Литва на 49-му, а Латвія – на 53-му місці.

З країн колишнього комуністичного блоку Угорщина і Польща пішли всупереч негативному напрямку - вони піднялись на вісім позицій - і перебувають відповідно на 35 і 37 місцях.

Трійка "лідерів" звіту ООН виглядає наступним чином: перше місце за сукупністю показників відведено Норвегії, за нею йдуть Швеція і Канада.

Австралія опустилася з 2 на 5 місце, потіснивши Сполучені Штати на шосте місце. На 13-й позиції Велика Британія, на 55-й позиціонується Куба. Всі 24 країни екваторіальної Африки розташувалися у кінці списку, закриває який на 173-й позиції Сьєрра-Леоне.

Представлений Програмою ООН з соціального розвитку (UNDP) у філіпінській столиці Манілі звіт-2002 відзначає, що показники тривалості життя, освіти та доходів на душу населення погіршилися у багатьох країнах Східної та Центральної Європи, у колишньому СРСР та в екваторіальній Африці. Порівняно з 1990 роком більше 60 країн зі 173 здали свої позиції.

Проте, звіт наводить і досить оптимістичні дані – чимало країн у цілому світі за останнє десятиліття досягли значного прогресу, зокрема в економічній сфері. Більшою мірою це країни Західної Європи та Східної Азії. Так, на шість позицій порівняно з 1990 роком піднялася Норвегія, на дев'ять - Швеція й Австралія. А от США, Ісландія та Франція опустилися на чотири позначки, Японія на п'ять, Швейцарія на шість.

Завдяки стрімкому розвиткові економіки країни Східної Азії поліпшили свої показники з 1990 року. Так, Китай піднявся на 14 позначок, Малайзія – на 12, Сингапур та Південна Корея – на 8, Таїланд - на 10.

Серед країн Латинської Америки та Карибського басейну більше ніж 9 країн піднялися з 1990 року на п'ять, а то й більше пунктів. Такий стрибок у Звіті здійснили, зокрема, Чилі, Коста-Ріка та Панама.

До списку не ввійшли Ірак, через брак інформації, та Східний Тимор, як наймолодша у світі нація.

Складаючи звіт та вивчаючи соціальний розвиток світу, ООН зважала зокрема на матеріальний прибуток на душу населення, розвиток показників народонаселення і його головних потреб. Бралися до уваги також і ступінь соціальної свободи, рівень гідності й роль людей у формуванні уряду.

Більш детальну інформацію про звіт Програми ООН з соціального розвитку ви знайдете тут

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування