Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Від Києва вимагають визнати УПА воюючою стороною у Другій світовій війні

Середа, 24 липня 2002, 14:44
Рівненська обласна рада ухвалила звернення до Верховної Ради і Кабінету Міністрів України з проханням на законодавчому рівні визнати Українську повстанську армію воюючою стороною у другій світовій війні. Відповідно її вояків та інших учасників національно-визвольних змагань мають визначити учасниками бойових дій.

Третя сесія облради також підтримала пропозиції обласної державної адміністрації, окремих депутатів облради, громадських та політичних організацій щодо відзначення в області у жовтні 2002 року 60-річчя УПА. Відповідні заходи з приводу цього ювілею розробила облдержадміністрація.

Одночасно облрада доручила голові облдержадміністрації Миколі Сороці звернутися до президента Кучми з проханням присвоїти звання "Герой України" (посмертно) п'ятьом землякам, відомим керівникам ОУН-УПА на Рівненщині: організатору УПА "Поліська січ" отаману Тарасу Боровцю, командуючому УПА-Північ генерал-хорунжому Дмитру Клячківському, начальнику його штабу генерал-хорунжому Леоніду Ступницькому, провідникові ОУН в області Володимиру Робітницькому та члену Центрального проводу ОУН художнику Нілу Хасевичу.

Депутати облради ще у липні 1997 року підтримали своїх колег з сусідніх областей, прийнявши рішення "Про статус ветеранів ОУН та Української повстанської армії", яким визнали ці організації воюючою стороною в другій світовій війні, а їх учасників, які не вчинили злочину проти миру і людства, - борцями за волю і незалежність України, і направили відповідне звернення до Верховної Ради України.

11 липня ц.р. Львівська обласна рада ухвалила рішення "Про святкування 60-ї річниці Української повстанської армії". Львівські депутати, зокрема, вимагають визнати УПА "воюючою стороною у другій світовій війні", надати учасникам ОУН-УПА статус ветеранів війни тощо.

УНІАН

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування