Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У Кабміна є два сценарія - оптимістичний і песимістичний

Середа, 24 липня 2002, 15:45
Уряд України на засіданні у середу уточнив прогноз макроекономічних показників на 2002 рік, затвердивши два його варіанти - цільовий (оптимістичний) і консервативний (песимістичний).

Цільовий сценарій передбачає, що у нинішньому році зростання ВВП у промисловості складе по 6%, у сільському господарстві - 3,8%, річний рівень інфляції - 6,5%. Передбачається, що при цьому варіанті зростання реальної зарплати становитиме 18,4%.

Консервативний сценарій, на думку уряду, приведе до зростання ВВП на 4,8%, промвиробництва - на 5%, випуску сільгосппродукції - на 2,1% при річній інфляції 3,5%. Цей варіант передбачає зростання реальної зарплати на 16,9%.

Про це повідомив журналістам у середу у Києві міністр економіки і з питань євроінтеграції України Олександр Шлапак, зазначивши, що уряд буде керуватися цільовим (оптимістичним) сценарієм і вживе всіх заходів для його реалізації.

Міністр уточнив, що цей сценарій передбачає досягнення ряду цілей, зокрема, прийняття законодавства щодо оподаткування; погашення орієнтовно на 800 млн. грн боргу з відшкодуванням ПДВ; виконання держбюджету-2002; зняття введених у цьому році обмежень торгівлі України з Росією, країнами ЄС та іншими партнерам; поліпшення платоспроможності суб'єктів господарювання, особливо в енергетиці; реалізація розробленої Мінекономіки схеми кредитування інвестпроектів (міністерство пропонує провести для цих цілей емісію до 3 млрд. грн).

Шлапак додав, що для того, щоб цільовий сценарій був реалізований, необхідно також, щоб Верховна Рада прийняла ряд законодавчих актів.

Коментуючи консервативний варіант, міністр зазначив, що у разі його реалізації "нічого не зміниться в Україні і не буде пожвавлення в економіці".

Шлапак також зазначив, що цільовий варіант передбачає зростання експорту у 2002 році на 7%, імпорту - на 7,7%, прибутки прибуткових підприємств у розмірі 42 млрд. грн, збитки збиткових - 21 млрд. грн, інвестиції в основний капітал - 38,6 млрд. грн. При цьому варіанті оптові ціни (ціни виробників) збільшаться на 9%.

При консервативному варіанті передбачається зростання експорту у 2002 році на 4,6%, імпорту - на 2,8%, прибуток прибуткових підприємств у розмірі 41 млрд. грн, збитки збиткових - 21,5 млрд. грн, інвестиції в основний капітал - 37,9 млрд. грн. При цьому варіанті оптові ціни (ціни виробників) збільшаться на 6,5%.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування