Український депутат називає "нісенітницею" заяви Путіна

Четвер, 25 липня 2002, 15:41
Народний депутат України Олександр Гудима пропонує президентові Кучмі і урядові "відмовитися від ідеї" створення міжнародного консорціуму з управління і розвитку української магістральної газотранспортної системи (ГТС).

"Я подав свої письмові пропозиції як члена міжвідомчої робочої групи з розробки проектів концепції і угоди про створення міжнародного консорціуму з управління і розвитку української ГТС рекомендувати президентові України і урядові відмовитися від ідеї створення міжнародного консорціуму як такого, що не відповідає національним інтересам України",- заявив голова підкомітету з питань газової промисловості парламентського комітету з питань ПЕК, ядерної політики і ядерної безпеки Гудима.

Він додав, що необхідно використати досвід найближчих сусідів України - Чехії і Словаччини, які "продали свої газотранспортні системи". Зокрема, за словами депутата, 49% ГТС Словаччини викупив російсько-німецько-французький міжнародний консорціум. Словацький досвід "дуже показовий" для України, оскільки показує, які інвестиції зміг би отримати Київ після його реалізації, сказав Гудима.

При цьому він назвав "абсолютним нонсенсом" заяву російського президента Володимира Путіна про те, що створення міжнародного консорціуму з управління української ГТС дозволить найближчим часом залучити $2,5 млрд. для її реконструкції, а в найближчі 10 років - до $15 млрд.

"Це абсолютна нісенітниця, бо українська ГТС не підлягає приватизації, і її нинішній статус не передбачає можливість інвестування", - заявив депутат.

У той же час він висловив жаль, що українська міжвідомча робоча група "працює виключно над пропозицією російської сторони", що передбачає тільки українсько-російське управління ГТС України.

"Створюється враження, що українська сторона виконує велике замовлення Росії, не враховуючи при цьому питання національної і енергетичної безпеки, не маючи власного бачення перспектив використання української ГТС", - додав депутат.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування