Дорослі прогульники

Четвер, 25 липня 2002, 16:32
Кожний, що ходив в школу або інститут, знає: все учні діляться на тих, хто прогулює, і тих, хто сиднем сидить на заняттях, на тих, хто, прийшовши в клас, спить, і тих, хто тягне руку. Ті, хто відвідував великі партійні і суспільні з'їзди знають, що ця закономірність зберігається і там. Було б дивно думати, що у Верховній Раді щось буде кардинально відрізнятися: її мешканці мали б також пройти згадані етапи великого шляху. Як і раніше, за діяльністю народних обранців уважно стежать Комітет виборців України і Лабораторія соціального аналізу "Ф-4".

"Гуляти - так гуляти"

Протягом першої сесії новообраного парламенту було проведено 42 засідання, на які пішло 29 днів і 96 годин. Найдовше засідання тривало трохи більш 7 годин. За цей час не пропустили жодного засідання 28 депутатів. Серед них по 12 представників КПУ і СДПУ (О), а також по 2 народних депутата "Нашої України" і Соцпартії. Проте, коректніше було б говорити, що жодного засідання не пропускали їх картки - так, за офіційними даними, наприклад, одним із самих старанних завсідників ВР виявився Григорій Суркіс, зустріти якого втім там ох як непросто.

Серед прогульників перше місце посідають представниця Компартії Валерія Заклунна і "заєдист"-аграрій Олександр Борзих, які пропустили всі 42 засідання. На третьому місці великий ліберал, що особливо виявилось під час спікеріади, Володимир Щербань. Ні він, ні його картка не засвітилися на 32 засіданнях.

Всього 50% засідань парламенту пропустило більше 25 депутатів. У більшості своїй (21 народний обранець) вони прописані в похідних "Єдиної України". Серед прогульників можна побачити вельми цікавих персонажів. Не часто згадують про свої депутатські обов'язки Олександр Волков (відзначився тільки на 12 засіданнях), Андрій Деркач (був 13 разів), Ганна Антоньєва (була відсутня практично 60% засідань), Володимир Сивкович (пропустив 24 засідання), Богдан Губський (23 "прогули").

Не часто з'являвся в стінах парламенту і постійний представник президента Олександр Задорожний - він відзначився тільки 19 разів. Є серед гуляк і три "нашоукраїнці": Євген Жовтяк (26 пропусків), Павло Мовчан (25) і Юрій Костенко (24).

З точки зору загальних цифр, спостерігається приблизно така ж тенденція: виконавши свою історичну функцію, депутати з "Єдиної України" розслабилася: на кожного члена цієї мегафракції (якщо брати її в початковому вигляді) припадає по 10,4 пропущених засідань. Найбільше "прогульників" в нерозчиненій "Єді" - на кожного припадає по 16,1 пропусків. На другому місці група "Народовладдя" з 15,8 прогулами на ніс. Найбільш дисципліновані серед "єдунів" - ендепісти, у них рівень пропусків усього 7 на душу.

Однаково пропускають "Наша Україна" і Блок Тимошенко - близько 8 засідань на одного члена фракції. Партійна дисципліна позначається на відвідуваннях ВР депутатами комуністичного, соціалістичного і соціал-демократичного забарвлення: на кожного соратника Симоненка припадає близько 3-х пропусків (причому ця цифра була б набагато меншою, якби не хвороби Валерії Заклунної), на кожного соціаліста - близько 1,5%, на кожного есдека - 2,5%.

Протягом першої сесії депутати мали можливість поіменно проголосувати 357 разів. Крім обох позафракційних віце-спікерів, не пропускали голосування ще 14 чоловік: по 7 від СПУ і "Нашої України". Природно, що пропускали і поіменні голосування знову-таки представники розкришеного харчоблоку. Крім Заклунної і Борзих, практично не голосували Волков (пропустив 91%) і Костянтин Жеваго (88,5%). Зрідка натискали на кнопки Сергій Ратушняк (пропустив 57% голосувань), Володимир Щербань (56,3%), Михайло Гладій (майже 53%). Усього прогуляли більше половини голосувань 15 народних депутатів.


Говорити - означає працювати?

Зрозуміло, працюючи в парламенті, депутатам доводиться не тільки натискати кнопочки і реєструватися. Існує ще і жанр "виступ на пленарних засіданнях". Складно сказати, наскільки продуктивними бувають деякі ораторські екзерсіси, які доводиться вислуховувати у стінах залу засідань, однак, на жаль, мовчки нові законопроекти не обговориш.

В абсолютних цифрах найбільш "балакучою" на першій сесії виявилася фракція "Нашої України" - на її частку припадає трохи більше 400 виступів. найбільш "мовчазною" була група "Народний вибір" ( 9). Решта уламків "Єдиної України" займають дещо вищі позиції, однак також плентаються в хвості. Серед нехарчоблокових фракцій принцип "Мовчання золото" сповідувала СДПУ (О) - всього 44 виступи.

Інтенсивніше за всіх віщали соціалісти - на кожного члена цієї фракції припадає близько 10 виступів. На другому місці БЮТ. Кожен сподвижник Тимошенко в середньому виступав 9 разів. З великим відривом від опозиціонерів, що виявилися сюрпризом виборчої кампанії 2002, йдуть комуністи - на кожного члена фракції припадає 5,5 виступів.

В особистому заліку виступаючих беззастережним лідером є Олександр Мороз - за перші місяці роботи парламенту він виступив 58 разів. На другому - лідер комуністів Петро Симоненко з 38 виступами. Цікаво, що два інших лідери "четвірки" виступали набагато рідше: Юлія Тимошенко тільки 4 рази, а Віктор Ющенко - 8. Голосом БЮТ став Олександр Турчинов (35 виступів), а "Наша Україна" брала масою - 15 її членів виступали більш ніж 10 разів. Жодного разу не виступили 211 депутатів.

Коефіцієнт корисної дії

Ще один рід діяльності (і слід сказати, найважливіший), яким в певному розумінні повинні займатися депутати - це законотворчість. Усього протягом першої сесії було зареєстровано 684 законопроекти, з них у спадщину від Верховної Ради третього скликання дісталося 80, від Ради другого скликання - три. Із 601 законопроекта власне депутатами було ініційовано 377.

Рекордсменом за кількістю висунених законопроектів виявився комітет з питань фінансів і банківської діяльності (керівник - Сергій Буряк, "ППУ+ТУ") - 67. На другому місці комітет правової політики (Василь Онопенко, БЮТ) із 37 законопроектами. На третьому - комітет з питань економічної політики (Станіслав Гуренко, КПУ) - виніс 29 законопроектів. Крім того, було зареєстровано 52 "безкомітетних" проекти.

Однак, далеко не всі комітети видали на-гора таку купу документів, ще раз давши зрозуміти, хто з народних депутатів для чого йшов у Раду: хто закони для себе робити, а хто політичну позицію демонструвати. Законотворчими аутсайдерами виявилися: комітет з питань культури і духовності (Лесь Танюк, "Наша Україна"), з питань науки і освіти (Станіслав Ніколаєнко, СПУ), закордонних справ (Дмитро Табачник, "ППУ+ТУ") і комітет з питань промислової політики і підприємництва (Юрій Єхануров, "Наша Україна"). Вони ініціювали по 3 законопроекти. На почесному останньому місці… комітет з прав людини (керує ним Геннадій Удовенко, а входить до нього Віктор Ющенко) з одним законопроектом. Плюсом йому може послужити хіба що той факт, що ВР цей законопроект прийняла.

Усього за першу сесію було розглянуто 144 законопроекти, з яких 86 загалом прийнято парламентом і ще 9 прийнято з пропозиціями президента. За словами керівника Лабораторії "Ф-4" Євгена Лапіна, умовний ККД Верховної Ради становить 13,5%, що відповідає показникам парової машини.

Серед персоналій найбільшим законотворцем виявився Василь Онопенко - він брав участь у створенні 22 законопроектів. На другому місці Сергій Буряк і Олександр Мороз (по 18). На п'яти їм наступають Петро Симоненко (17) і Станіслав Гуренко (16). Замикає п'ятірку депутатів, схильних до виробництва законів, Володимир Литвин (13).

Віктор Ющенко взяв участь в розробці 10 законопроектів, а Тимошенко - 8. Найбільш продуктивний на ниві законотворчості есдек - Віктор Медведчук. На його рахунку 11 законопроектів, інших есдеків практично не чути. Не зареєстрували жодного законопроекту 236 депутатів.

Домашнє завдання

Народні депутати, вибрані по мажоритарних округах, мають додаткове навантаження - роботу з виборцями. За цією стороною трудового життя народних депутатів наглядав Комітет виборців України. Згідно з результатами дослідження КВУ, близько 80% мажоритарників хоча б раз навідувалися в рідний округ. З них 43% - вели особистий прийом громадян, зустрічалися з трудовими колективами 54%, з'являлися в ЗМІ - 57%. З органами місцевої влади спілкувалися майже 70% депутатів, виступали в ролі почесних гостей на святах - 73%.

За словами преса-секретаря КВУ Олександра Черненка, були випадки, коли народні обранці прибували на округ в приватному порядку - такі "наїзди" не зараховувалися.

90% народних депутатів вже обзавелися своїми приймальнями, причому повторно обрані їх і не закривали - під час виборчої кампанії вони працювали як приймальні кандидатів.

Комітет склав і свій "чорний список" запеклих ледарів, які благополучно забули про те, як вони потрапили в стіни парламенту. Представники КВУ поки не хочуть розголошувати його, чекаючи, що депутати все-таки виправлять ці помилки. За словами Черненка, "прогульники" в стінах Верховної Ради рідко виявляються уважними до своїх округів. Так, наприклад, практично нічого не чути про роботу в окрузі Костянтина Жеваго. А ось Олександр Волков цілих два рази приїжджав у свій округ і навіть щось дарував виборцям (і це вже після виборів!!!). Крім нього, обдаровують подарунковою увагою свою "вотчину" Віктор Пінчук і Тетяна Засуха.

Результати моніторингу роботи депутатів на першій сесії показові у декількох напрямах. По-перше, вони показали, хто в парламент все-таки прийшов працювати (з якою метою - це вже окрема історія): плодить законопроекти опозиція, розробляють документи фінансисти. По-друге, показали вони, хто прийшов тиснути на кнопки і виконувати "історичну місію" (СДПУ(О) і уламки "Єди"). І, по-третє, тепер точно можна поставити питання - що роблять в парламенті ті 210-230 депутатів, які мовчать і не вносять законопроектів?

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування