Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Інтернетизація України перетворилася на "вакханалію"

П'ятниця, 26 липня 2002, 15:50
"Припинити вакханалію" у сфері інформатизації, "котра коштує мільйони" - з такою вимогою виступив на засіданні Міжвідомчої комісії з питань інформаційної політики та інформаційної безпеки при РНБОУ секретар Ради Євген Марчук. Комісія розглянула хід виконання Національної програми інформатизації та перспективи її бюджетного забезпечення на 2003 рік.

На думку Євгена Марчука, "питання інформатизації, інтернетизації та розвитку телекомунікацій провалено". Багато хто з чиновників й досі вважає, що Інтернет -"це тільки розваги та брудні піар-технології".

Однак, "головні чудеса", зазначив секретар РНБОУ, відбуваються у сфері фінансового забезпечення, котре він назвав "ущербленим".

Міністерства та відомства через брак елементарної виконавчої дисципліни грубо порушують Указ президента від 6 грудня 2001 року, котрий вимагає починаючи з 2002 року всі роботи з інформатизації України фінансувати лише в межах Національної програми інформатизації (НПІ). Однак, до державного бюджету-2002 було включено видатки на виконання робіт з інформатизації поза межами НПІ на суму 242 млн. гривень, у той час як на саму Національну програму – лише 8 млн. гривень.

Та навіть ті скромні суми, що асигнуються в рамках саме НПІ, використовуються некоректно. Головне контрольно-ревізійне управління України перевірило ефективність використання коштів, передбачених НПІ, сімома міністерствами та держкомітетами й дійшло висновку, що 38% з перевіреного обсягу були використані з різного роду порушеннями. Зокрема, йдеться й про нецільове використання коштів, й про порушення тендерної дисципліни.

"Якщо таке коїться навколо тих 8 мільйонів, відносно котрих відомо, що їх використання буде перевірено КРУ, - запитав Марчук, - то що ж робиться з тими 240 млн., котрі витрачаються за межами Національної програми?"

"Автономія" міністерств та відомств призводить до неузгодженості технологічних систем, їх несумісності та неможливості пов’язати їх мережі в єдину систему, зазначали учасники наради. Міністерства та відомства не узгоджують свої дії з Держкомзв’язку як генеральним державним замовником НПІ. А для виправлення системних нестиковок потрібні чималі гроші. Відсутність координації також негативно впливає на захист інформації.

Комісія вирішила забезпечити формування та розподіл бюджетних коштів на інформатизацію тільки у межах НПІ й встановити персональну відповідальність з цього питання.

Що стосується відповідних витрат на майбутній рік, то Держкомзв’язку вже сформував проект Національної програми інформатизації на 2003 рік з обсягом фінансування 508 млн. гривень. Цього року відповідні сукупні витрати держбюджету складають 250 млн. гривень (8 млн. у рамках програми та 242 млн. – поза нею). Приблизно 258 млн. витрачають місцеві бюджети. З цього й складається загальна сума в 508 млн. Мінфін же передбачає, за даними Держкомзв’язку, на 2003 рік на виконання НПІ всього 5,1 млн. гривень, а решту знов таки – поза межами НПІ.

Щодо Державної програми розвитку мережі Інтернет, створення котрої передбачено Указом президента від 31 липня 2000 року, то Кабінет Міністрів й досі не затвердив цю програму.

Однак, за 2001 рік кількість користувачів Інтернету зросла більше ніж у 2,5 рази (з 400 тисяч до 1 млн. 100 тис.). Кількість веб-серверів за той же 2001 рік приблизно подвоїлась, а кількість хостів в українському сегменті мережі Інтернет тільки за перше півріччя зросла також більше ніж у 2,5 рази. Однак, в абсолютних показниках це - мікроскопічні цифри порівняно з сусідами. Україна за кількістю користувачів все ще знаходиться на 28 місці в Європі та 45 місці в світі. На сьогодні комп’ютеризовано лише 10% шкіл, а інтернетизовано й того менше. В 44 сільських класах поставили персональні комп’ютери, а потім виявилося, що там немає зв’язку.

Навіть за найоптимістичнішим сценарієм Україні потрібно ще близько 20 років для того, щоб наблизитись до рівня інформатизації розвинених країн світу, якщо темпи вирішення проблеми не прискоряться - такий невтішний прогноз пролунав на засіданні Комісії. При цьому кожні 2-3 роки комп’ютери та програмне забезпечення стають морально застарілими.

Втім на засіданні комісії було названо й позитивні моменти. Створюються інтегровані інформаційні мережі центральних органів виконавчої влади, системи інформаційно-аналітичного забезпечення місцевих органів виконавчої влади. Готується система електронного документообігу між органами влади.

Держкомзв’язок завершує розробку національної програми "Електронна Україна", розрахованої на період до 2010 року. Як пообіцяв заступник голови Держкомзв’язку Олег Проживальский, відбудеться широке громадське обговорення цієї програми.

Прес-служба РНБОУ

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування