Катастрофа у Львові - літак впав на людей

Субота, 27 липня 2002, 18:14

Кількість загиблих унаслідок катастрофи винищувача Су-27 на авіашоу у Львові сягає 78 осіб. 65 загинули на місці. Такі попередні дані, які мало у своєму розпорядженні Міністерство надзвичайних ситуацій України станом на 19.30 суботи.

Після падіння літака постраждало 115 осіб агентство Інтерфакс-Україна. Багато серед них - у важкому стані. В основному характер отриманих травм - переломи і черепно-мозкові травми, а також різані рани та опіки.

Поки лікарі не можуть назвати кількість потерпілих дітей. За попередніми даними загинуло п'ятеро ділахів. Відомо, що після госпіталізації померла одна дитина - хлопчик 10 років, який надійшов у дуже важкому стані. Дані про жертви продовжують уточнюватися. На аеродромі в момент катастрофи перебувало близько 10 тис. осіб.

Всі загиблі - цивільні особи, що спостерігали за авіашоу, яке проводилося з нагоди 60-річчя 14-го авіаційного корпусу Військово-повітряних сил України на аеродромі "Скнилів" у Львові. Два члени екіпажу встигли катапультуватися і залишилися живі. Пілотували винищувач досвідчені льотчики першого класу, полковники Топонар і Єгоров.

Все сталося на очах у багатотисячного натовпу глядачів. Приблизно через півгодини після початку показових польотів, військовий літак СУ-27 розбився поруч із технікою, виставленою для огляду. Відомо, що там були присутні і батьки з дітьми, які розглядали експозицію, передає з місця подій НТВ.

За свідченням одного з керівників МінНС, при здійсненні маневру винищувач Су-27 зачепив літак, що стояв на стоянці, після чого почав падати у обертанні. Трагедія сталася о 12:52 суботи.

Пілот військового літака Су-27УБ під час авіашоу намагався повторити подвиг радянського льотчика Валерія Чкалова, а саме - пролетіти якомога нижче до землі, імітуючи проліт під мостом. Про це УНІАН повідомив один з очевидців трагедії Ярослав Янчак - голова Галицького авіаційно-технічного товариства, яке організовувало виставку авіамоделей у межах авіашоу. За словами Янчака, щоб це побачило якамога більше людей, літак полетів над натовпом, а коли він почав втрачати висоту, відмовили двигуни.

Згідно з інформацією агентства ІТАР-ТАРС, винищувач, демонструючи фігури вищого пілотажу, йшов на малій висоті. На думку одного з очевидців - пілота гелікоптера - саме висоти винищувачу не висточило, і він зачепив край трибун.

Агентству РІА "Новости" повідомили в прес-службі Міністерства оборони України, що причиною катастрофи стала відмова двигунів. Однак через деякий час військове відомство заявило, що поки рано говорити про можливі причини аварії. У всьому повинна розібратися державна комісія під керівництвом секретаря РНБО Євгена Марчука, зазначили в МО України.

Перервавши свою відпустку вилетів до Львова президент України Леонід Кучма. Його супровджують голова Верховної Ради України Володимир Литвин, генеральний прокурор Святослав Піскун, міністр оборони Володимир Шкідченко, глава адміністрації президента Віктор Медведчук.

Першим співчуття у зв'язку з трагедією Леоніду Кучмі надіслав президент Росії Володимир Путін.

Тим часом, стало відомо, що уряд України ухвалив рішення про виділення 10 млн. гривень з резервного фонду держбюджету для надання допомоги родичам жертв катастрофи.

Як повідомили в прес-службі уряду, у разі необхідності ця сума буде збільшена.

Військова прокуратура Західного регіону порушила кримінальну справу за фактом трагедії у Львові.

Останки тіл загиблих поки продовжують знаходитися на військовому аеродромі.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News