Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Кандидати на керівництво військово-повітряними силами – або невдахи, або п'яниці, або злочинці?

Понеділок, 29 липня 2002, 14:39
Міністерство оборони України обов'язково повинен очолити відповідальний політик, причому міністр оборони і командувач Збройних Сил повинні бути різними особами. Про це в понеділок в інтерв'ю УНІАН заявив директор військових програм Українського центру економічних і політичних досліджень ім. Олександра Разумкова Леонід Поляков.

На його думку, наприклад, командувачем ЗС України можна було б залишити генерала армії Володимира Шкідченка. Міністром же оборони, на переконання експерта, повинна бути цивільна особа. "Я абсолютно проти того, що на сьогодні українське суспільство в цілому і Збройні сили зокрема не готові до призначення на посаду міністра оборони цивільної особи. Для цього ми навіть уже перезріли", - сказав Поляков.

Він підкреслив, що відсутність належної уваги з боку всіх гілок влади до проблем оборони привела до того, що українська армія фактично виявилася небоєздатною. "Після трагедії в Броварах у нас припинені стрільби оперативно-тактичними ракетами, після влучення в цивільний літак Ту-154 - стрільби ракетами ППО, після авіакатастрофи під Львовом завтра не літатимуть бойові літаки, а коли потоне бойовий корабель - не стане і Військово-морських сил", - сказав Поляков.

Водночас, на його думку, трагедія під Львовом підкреслює той факт, що Україна на сьогодні вже фактично залишилася без Військово-повітряних сил. Експерт навів дані, що за минулий рік наліт військових льотчиків у середньому становив лише 20 годин, що в 10 разів менше норми. А програма бойової підготовки за 2000 рік була виконана тільки на 15%.

Щодо вищого керівництва ВПС, то, за словами Полякова, "потенційні кандидати на посаду головнокомандувача ВПС України мають проблеми або зі спиртним, або з прокуратурою, або не мають довіри з боку особового складу".

Усунення з посад ряду високопоставлених генералів експерт назвав рішенням жорстким, справедливим, але в той же час запізнілим.

УНІАН

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування