Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Піскун має у своєму розпорядженні докази про "злочинну недбалість" посадових осіб під час авіашоу

Понеділок, 29 липня 2002, 15:40
Генеральний прокурор України Святослав Піскун заявляє про існування "багатьох моментів, які свідчать про злочинну недбалість, халатне ставлення до своїх обов'язків посадових осіб", яке призвело до загибелі великої кількості людей на авіашоу у Львові.

"Я переконаний: вже можна говорити, що це - військова недбалість, яка має відношення до спеціальної категорії злочинів", - заявив Піскун в понеділок на прес-конференції у Києві.

Він повідомив, що суд Західного військового гарнізону в понеділок розглядає питання про арешт раніше затриманих прокуратурою високопосадовців Збройних сил України, в тому числі - колишнього головнокомандувача Військово-повітряних сил країни Віктора Стрельникова.

За його словами, також "є ознаки злочинних дій з боку самих пілотів, які неправильно використали літак". Стосовно їх також буде ухвалено рішення про міру запобіжного заходу. "Який саме, або арешт, або підписка про невиїзд, або домашній арешт - вирішить слідчий", - відзначив він.

За словами Піскуна, "найгрубішим порушенням правил безпеки" було виконання польотів над територією, де знаходилися люди". "Льотчики використовували той план польотів, який був невірний і затверджений з порушеннями відповідних вимог", - сказав він.

За словами Піскуна, в цей час всі затримані знаходяться у військовому ізоляторі попереднього затримання, про що знають їх сім'ї. До них також допущені адвокати.

Кажучи про рішення прокуратури затримати цих військових чиновників, генпрокурор зазначив, що це було "зроблено з метою провести об'єктивне розслідування за карною справою, щоб ніхто не зміг перешкодити виконанню слідчих дій".

Він повідомив, що рішення про переведення двох льотчиків зі Львова до Вінниці ухвалено у зв'язку з тим, що вони отримали під час катапультування "специфічні травми". "У Вінниці є умови для лікування отриманих ними травм хребта", - відзначив генпрокурор.

Відповідаючи на запитання журналістів, чи будуть притягнуті до відповідальності міліціонери, які допустили знаходження людей у не відведеному для цього місці, Піскун зазначив, що якщо такі факти будуть встановлені, то винні будуть притягнені до відповідальності.

Він нагадав, що зараз проводиться експертиза, результати якої "покажуть" можливість відмови техніки. Також відпрацьовується "багато версій" того, що трапилося, відзначив він.

Слідство підозрює головнокомандувача Військово-повітряних сил Збройних сил України Володимира Стрельникова і командувача 14-м авіаційним корпусом Сергія Онищенка у здійсненні злочину, передбаченого ч.2 ст. 425 Карного кодексу України - "недбале ставлення військової особи до служби, що спричинило важкі наслідки - катастрофу літака і численні людські жертви".

Заступник командувача 14-го авіакорпусу Третьяков і помічник керівника польотів в зоні пілотажу Яцюк підозрюються слідством у "порушенні правил експлуатації літальних апаратів, яке спричинило катастрофу й інші важкі наслідки", тобто у злочині, передбаченому ст. 416 КК.

Інтерфакс-Україна

ВСЕ ПРО КАТАСТРОФУ У ЛЬВОВІ

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
02:13
Пентагон "буквально перевертає небо і землю", щоб швидко доставити зброю в Україну
01:10
Центр дослідження енергетики: Україна використовує 12 ГВт електрогенерації, 8 з них просить у сусідів
00:15
оновлюєтьсяХарків під ракетним обстрілом: пролунали вибухи
00:10
У прокат вийшов байопік про письменників Розстріляного відродження "Будинок "Слово": огляд
23:40
Генштаб: На Харківщині тривають бої за населені пункти, які перебували в сірій зоні
23:28
Новини економіки 10 травня: найбільший в Україні центр протезування, 7 млрд на відбудову енергосистеми
23:16
фото"Можу три дні оговтуватися від зйомки". Як це – бути фотографкою пологів
23:04
Угорщина: Багаторічний план НАТО щодо України "може призвести до світової війни"
22:52
оновленоУ тимчасово окупованих Ровеньках на Луганщині повідомили про вибухи на нафтобазі
22:38
БоксБогачук: Якщо Ломаченко програє, то, напевне, завершить кар’єру
Усі новини...
Реклама: