Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Після трагедії у Львові настав час прийти цивільному міністру оборони

Вівторок, 30 липня 2002, 12:13
Експерт Українського центру економічних і політичних досліджень імені Олександра Разумкова Леонід Поляков вважає, що трагедія у Львові поставила на порядок денний питання про необхідність цивільного міністра оборони. При цьому, на його думку, нинішній глава військового відомства Володимир Шкідченко є "оптимальною кандидатурою" на посаду начальника генерального штабу.

В інтерв'ю агентству Інтерфакс-Україна у вівторок Поляков зазначив, що в світі є країни, в яких не існує генеральний штаб як такий.

"Принциповий момент - хто є командуючим, тобто хто командує військовими. Первинне це, а не назва посади", - сказав він.

Експерт нагадав, що в українському законодавстві вже існує норма, згідно з якою, якщо посаду міністра обіймає цивільна особа, то військовими командує начальник генерального штабу.

Поляков також вважає, що в Україні "перезрів момент", коли необхідно на посаду міністра призначити цивільну людину.

"Нинішня ситуація вимагає цього рішення", - сказав він, маючи на увазі трагедію у Львові.

Він назвав ключовою проблемою в даній ситуації той факт, що "цивільні бояться брати відповідальність за військову сферу, прикриваючись ніби неготовністю". "Це триває вже 10 років і є частиною загальної проблеми політичної відповідальності, яка на сьогодні склалася в Україні", - вважає Поляков.

Експерт вважає важливим, щоб кандидат на посаду міністра оборони був з депутатського корпусу, "мав мандат довіри народу і представляв певну політичну силу, яка б взяла на себе відповідальність за стан Збройних сил України".

"Будь-яка з партій, що пройшла до нинішнього парламенту, могла б делегувати свого представника на цю посаду, взявши на себе відповідальність за хід військової реформи", - вважає він.

Поляков зазначив, що в багатьох країнах світу посаду міністра оборони займає представник партії, яка перемогла на парламентських виборах і формує уряд.

У 1994-1996 роках Міністерство оборони України вже очолював цивільний міністр оборони Валерій Шмаров. Зараз він очолює державну компанію "Укрспецекспорт".

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування