В катастрофі у Львові виннна вся влада, в тому числі Ющенко – заява КПУ

Вівторок, 30 липня 2002, 18:25
Катастрофа 27 липня у Львові, як і трагедія у Броварах, інцидент з російським літаком над Чорним морем, інші подібні події, "є закономірним результатом політики у справі забезпечення національної безпеки і оборони, яку проводили і проводять уряд, найвище політичне керівництво України на чолі з президентами Леонідом Кравчуком і Леонідом Кучмою", говориться у заяві президії центрального комітету Комуністичної партії України, яку підписав лідер КПУ Петро Симоненко.

Симоненко підписав цю заяву раніше, ніж з'явився відповідний документ від імені "четвірки", тобто КПУ, "Нашої України", Соціалістичної партії та Блоку Юлії Тимошенко, який лідер КПУ, як з'ясувалося пізніше, не підписав.

На думку авторів документу, "те, що трапилося, є наслідком не тільки безвідповідального ставлення до проведення так званого "авіашоу" його організаторів".

"Хаотичне скорочення Збройних Сил без адекватного вирішення пов`язаних з цим соціальних та інших гострих проблем, поспішна одностороння відмова від ядерної зброї без забезпечення надійних гарантій обороноздатності країни, фактичне зруйнування наявних в Україні сегментів оборонно-промислового комплексу – все це дії, що межують з державним злочином".

У заяві звертається увага на проблеми Збройних Сил: недофінансування ЗСУ, проблеми технічного оснащення армії, недостатньої підготовки військових у навчальних закладах та інше. "За таких умов важко уникнути катастроф" вважають у КПУ.

"Комуністи-народні депутати України неодноразово порушували ці питання перед президентом Кучмою, прем'єр-міністрами Валерієм Пустовойтенком, Віктором Ющенком, Анатолієм Кінахом. Однак конкретні пропозиції, спрямовані на вирішення нагальних проблем вітчизняних Збройних сил, як правило, ігнорувалися", - говориться у заяві.

Окрім того, стверджують комуністи, "Верховною Радою були прийняті закони, спрямовані на вирішення гострих соціальних проблем військових, однак президент наклав на них вето".

"А тим часом Україну силоміць втягують до НАТО, що накладе на нашу країну, наших співвітчизників додатковий, непосильний фінансовий тягар, який взагалі унеможливить вирішення нагальних соціальних проблем захисників Вітчизни", - переконані у КПУ.

Вважаючи таке становище неприпустимим, прагнучи відвернути можливість нових катастроф Компартія вимагає "від президента України, Кабінету Міністрів України, керівництва Верховної Ради України докорінно змінити ставлення до забезпечення обороноздатності і безпеки країни, передусім до фінансування потреб Збройних сил; переглянути деформовану структуру Військової організації, яка все більше набуває ознак каральної системи поліцейської держави; прискорити розробку і прийняття законодавчих актів стосовно демократичного цивільного контролю над військовою організацією держави".

УНІАН

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News