За 10 хвилин до катастрофи пілоти отримали команду не літати над людьми

Середа, 31 липня 2002, 16:57
Колишній головнокомандуючий Військово-повітряними силами України Віктор Стрельников ще до появи в повітрі Су-27 під час авіашоу у Львові віддав наказ "перенести пілотаж від людей суворо над злітно-посадочною смугою". Про це свідчить заступник командуючого 5-го авіаційного корпусу Сергій Тронько.

"Я був поруч з головнокомандуючим і супроводжував його з першої хвилини його перебування у Львові в суботу", - сказав він у середу в інтерв'ю агентству Інтерфакс-Україна.

Тронько детально відновив події того дня. За його словами, після прибуття до Львову Стрельников заслухав звіт керівного складу про готовність до майбутніх заходів. Коли йому доповіли про те, що в Івано-Франківську через метеоумови під загрозою виліт МіГ-29, однак запропонували випустити цю машину, а потім, якщо закриється аеродром, посадити у Львові, він цю пропозицію категорично відкинув.

Після цього Стрельников від'їхав до Палацу культури на урочисті збори, які закінчилися із запізненням на десять хвилин, і на аеродромі "Скнилів" вже почалася робота парашутистів.

Коли головнокомандуючий прибув на оглядову трибуну разом із керівниками області і міста, командуючим округу, почався пілотаж спортивного Як-52. Вони пройшли "з розпуском" над оглядовою трибуною і виконали декілька фігур над людьми. Після цього головнокомандуючий віддав наказ командуючому 14-им корпусом генерал-лейтенанту Сергію Онищенку: "Передайте керівнику польотів перенести пілотаж від людей суворо над злітно-посадочною смугою!"

"Цей наказ можу засвідчити я, а також командуючий генерал-майор Юрій Байдак (командуючий 5-им корпусом)", - сказав він.

Після цього наказу Онищенко підійшов до коментатора полковника Володимира Харичка, взяв у нього засіб прямого зв'язку з керівником польотів і передав цю команду. Співрозмовник агентства зазначив, що команда була передана "за 10, а то й більше" хвилин до виходу бойового літака Су-27.

Заступнику командира 5-им авіакорпусом не відомо, де в той момент перебував Су-27, - "або в районі повітряного очікування, або був розрахований прямий захід для пілотування". Він також відмовився говорити, "чиї підписи стоять під польотним завданням".

"Але я знаю, що є найжорстокіша система затвердження планування, узгодження, виконання", - підкреслив військовий.

Тронько стверджує, що головком ВПС не має відношення до затвердження документів відносно шоу, оскільки вони складаються в корпусі. Він зазначив, що вже після виконання першої фігури Су-27 "зробив відхилення у бік людей, після чого пішов ланцюг помилок, що призвели до катастрофи".

Він також стверджує, що відразу ж після катастрофи головнокомандуючий взяв на себе керівництво з організації надання першої допомоги, віддаючи розпорядження про посилення оточення, евакуації насамперед дітей, надання допомоги пораненим, льотчикам, що катапультувалися.

Відразу ж після катастрофи Стрельников "склав рапорт про свою відставку і через півтори години передав його комісії Міноборони на чолі з Миколою Пальчуком", - відзначив Тронько.

"Це відповідає кодексу честі Віктора Стрельникова", - підкреслив він, додавши, що затримання Стрельникова є "приниженням честі і гідності не тільки його особисто, але і всіх авіаторів".

Військовий також стверджує, що ще в понеділок повідомив про інформацію, яка є у нього, прокурора Західного регіону і заявив про готовність свідчити як свідок. Разом з тим, до даного моменту Тронько не був допитаний органами слідства.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...