Працівники адміністрації президента можуть тільки заздрити депутатам?

Вівторок, 13 серпня 2002, 14:46
Українські депутати отримують зарплату меншу ніж російські, але більшу ніж білоруські, узбецькі та таджицькі парламентарії, повідомляє УНІАН із посиланням на газету "День".

Зокрема, за даними видання, зарплата народного депутата України зараз становить близько 1450 грн. на місяць, тобто приблизно 280 дол. Прожитковий мінімум в поточному році становить 342 грн. 30 коп. - 64 дол..

Зарплата у кожного із 450 депутатів Державної думи Російської Федерації з різними доплатами - близько 12 тис. рублів (близько 2027 грн.). Щоквартальні додаткові виплати становлять 2 тис. рублів на місяць.

У Білорусії депутати отримують зарплату 100 дол., а зарплата парламентаріїв Узбекистану майже не відрізняється від середньостатистичної і становить близько 35 дол. Стільки ж, скільки й пересічні громадяни, отримують таджицькі законотворці, зарплата яких не перевищує 15 дол.

Водночас, вiдповiдно до закону "Про статус народного депутата України", всі 450 депутатів Верховної Ради мають право на безкоштовний проїзд у залізничному, автомобільному і водному транспорті, а також в усіх видах міського пасажирського транспорту, за винятком таксі. Депутат також може 17 годин на місяць експлуатувати службовий автомобіль.

Крім того, впродовж року після складання депутатських повноважень (а за умови навчання чи перекваліфікації - двох років) їм виплачується матеріальна допомога у розмірі зарплати діючих депутатів. А якщо трудовий стаж перевищує 25 (для жінок - 20) років, то така допомога виплачується аж до досягнення пенсійного віку.

Після виходу на пенсію екс-депутат не буде забутий державою. Станом на 1 січня цього року депутатська пенсія - найвища в Україні - становила, за даними Міністерства праці та соціальної політики, 1 тис. 126 грн. 82 коп. При цьому 3,29 млн. пенсіонерів в Україні отримують пенсію, нижчу ніж 100 грн.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування