Як Кучма виконує свій указ

Вівторок, 13 серпня 2002, 15:11
На сайті Кучми нововведення. Тепер кожна людина, що усе ще не зрозуміла, куди ми йдемо і що будуємо, може ознайомитися з думкою президента з того чи іншого приводу.

Ну, наприклад, що ми знаємо про позиції Кучми з питання про минулі парламентські вибори? Заходимо на його сайт, клікаєм на підзаголовок ПОЗИЦІЯ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ ЩОДО АКТУАЛЬНИХ ПИТАНЬ ДЕРЖАВНОЇ ПОЛІТИКИ, а далі - на Перебіг та результати виборів. Виходить, що Кучма у нас – кращий дипломат усіх часів і народів. Про самі вибори президент на цьому сайті скромно мовчить, зате реверансів убік міжнародних спостерігачів, що дуже стримано оцінили підсумки виборів, вдосталь.

"У ході виборів Україна продемонструвала цілковиту відвертість і надала всі можливості для міжнародного спостереження за виборами". 10.05.2002, Київ (зустріч із представниками міжнародної місії спостерігачів ОБСЄ, Парламентської Асамблеї Ради Європи, Європарламенту, Бюро демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ.) "Україна конструктивно ставитися до недоліків, які мали місце під час виборів, на що вказано у звіті Місії ОБСЄ".

А ось які уявлення Кучми про питання національної безпеки.

Може комусь видасться дивним, але президент переконаний, що для України, як і для усього іншого світу, у сфері нацбезпеки актуальна єдина проблема - тероризм. "Тероризм поки залишається зовнішнім явищем для України, тому головне завдання - укріплення кордонів". І ще одна думка - "Вони почали не ділити, а працювати на кінцевий результат". Це - про координацію і спільні дії Держкомкордон і Держмитниці. І все. Сподіваюся, тепер усім зрозуміло, що думає президент про таке питання, як національна безпека?

А ось про ЗМІ. Це взагалі смішно. Усе-таки, що б про Кучму не говорили, а з почуттям гумору в нього все гаразд. Точно так само, як й із самокритичністю.

"Багато засобів масової інформації у країні працює не в інтересах України і це дуже шкода"…"Ми інформаційний простір України віддали, і я не знаю кому".

Далі... Дивно, але розділ "Торгівля зброєю" чомусь потрапив під заголовок "економічне співробітництво". Логічніше, напевно, було б поставити це в розділ кримінал. З незрозумілої причини реалізатори ідеї відмовилися від такої актуальної теми.

Інші цікаві речі - думка про ГУУАМ потрапила у розділ Країни Близького Сходу та Азії. А фразі про діалог Росії і США взагалі дуже пощастило – вона зустрічається й у розділі США і в розділі Росія - "Я вітаю діалог США і Росії, хоча ми знаємо з вами, що трагедія призвела до цього діалогу. Побажаємо, щоб цей діалог був довгостроковим. Тоді він користь принесе всім, у тому числі й Україні".

Є ще одна фраза, що фігурує і там, і там. "Путін і Буш заявили, що вони тепер партнери. І це багато значить. Це значить, що не треба витрачати порох на те, що не потрібно".

Єдине автентичне висловлення про США звучить украй скупо - "Україна прагне до активізації та наповнення конкретним змістом відносин стратегічного партнерства з США".

Порівняйте з дуже романтичним його висловленням про взаємини з Росією - "У наших відносинах немає ані хмаринки, ані навіть імли якоїсь. Подивіться навколо! Повітря чисте й прозоре. Температура відповідна. Не надто спекотно й не холодно, а нормально".

Новий розділ – Про заходи щодо забезпечення відкритості в діяльності органів державної влади.

"Найближчим часом відбудеться відкритий конкурс на заміщення низки відповідальних посад в Адміністрації Президента України. Мають прийти люди, у яких би не були "зашорені мізки", які б не належали будь-яким політичним групам. Переконаний, що ця ініціатива отримає підтримку і ця практика буде прийнята і регіональною владою. Це робиться у зв'язку з необхідністю забезпечити прозорість і відкритість державної влади".

"Вимога відкритості й прозорості влади стосується не тільки Києва".
Це все щодо відкритості влади.

А найменше Кучма говорив про Чорнобиль. І тут Кучма досить самокритичний: "Усі в країні займаються чорнобильськими проблемами, а результатів немає". І навіть дуже самокритичний: "Хто чим думав, коли брав на себе відповідальність?". Остання фраза, щоправда, стосується незадовільного фінансування заходів для виведення ЧАЕС з експлуатації.

На жаль, указ Кучми Про додаткові заходи щодо забезпечення відкритості в діяльності органів державної влади в адміністрації не виконують – принаймні в частині про "обов'язковість ведення органами державної влади й органами місцевого самоврядування Веб-сторінок і оперативного (не пізніше п'яти (!) робочих днів) розміщення на них офіційної інформації про діяльність відповідних органів".

Тому найсвіжіші думки гаранта в цьому важливому розділі датовані 6 липня. Певно, після приходу в прес-службу президента промедведчуківського Васильєва й у зв'язку із завзятою роботою над указом "про відкритість влади" щодо впровадження ідей президента в маси, ця робота втратила актуальність.

В адміністрації зараз працюють над концепцією з приводу думки Кучми з того чи іншого питання і такий хаотичний, дилетантський і "обрізаний" виклад його свіжих думок швидше за все не влаштовував товаришів, що працюють над його піаром і стурбовані власним майбутнім.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News