Розширюються медіа-холдинги Деркача і Хорошковського

Середа, 14 серпня 2002, 15:59
Український радіо-простір активно поповнюється новими проектами. При цьому дебютанти ефіру абсолютно випадково (?) виявляються прямо або опосередковано пов'язаними з президентським оточенням.

Радіо "Ренесанс" - з липня 2002 вже мовить на частоті 96,8 FM. Радіо "Українські новини" - до кінця року планує вийти в ефір на хвилі 73,64 FM, яку воно "виграло" у "Громадського радіо". Обидві станції по суті належать Валерію Хорошковському, заступнику глави адміністрації Кучми і соратнику Віктора Пінчука. Однак це не все. Радіо "Ера" - також з липня почало мовлення в FM-діапазоні на частоті 96 FM. Володіє станцією самопроголошений хрещеник Кучми Андрій Деркач.

Головним акціонером нових радіомовників - "Ренесанс" і "Українські новини" - є Агентство гуманітарних технологій, якому належить по 80% кожної станції. Інші 20% - у директора АГТ, керівника прес-служби "Команди озимого покоління" Максима Каризького.

Як пояснив "Українській правді" сам Каризький, зараз одноосібним власником АГТ залишився Хорошковський. Другий співвласник АГТ Володимир Грановський вийшов зі складу акціонерів, щоб не було підозр у конфлікті інтересів - він є членом Нацради, яка й ухвалила рішення на користь структури АГТ, ТОВ "Українська радіогрупа".

Грановський, після зняття з конкурсу "Громадського радіо" і позитивних для АГТ результатів, заперечував свої зв'язки з компанією-переможцем. Де-юре, можливо, він був правий - документально довести це складно. Однак навіть сьогодні Грановський де-факто є першою людиною в даній структурі, його офіс - в приміщенні АГТ, а саме Агентство на своєму сайті представляє його як "автора ідеї" АГТ.

За словами Грановського, він був здивований рішенням зняти "Громадське радіо" з конкурсу: "Я не займаюся апаратом Нацради і не беру участь у підготовці рішень". Грановський зазначає, що він та інший, тепер колишній член Нацради Юрій Покальчук, домовилися проголосувати за "Громадське радіо". Однак після того, як воно вибуло з гри, не залишилося нічого іншого, як підтримати проект АГТ.

Олександр Кривенко, керівник проекту "Громадське радіо", вважає, що Грановський "несе моральну і політичну відповідальність за дії, які нагадують корупційну діяльність". "Я переконаний, що він використав кон'юнктуру для задоволення власних інтересів. Він у присутності свідків говорив, що підтримає проект "Громадського радіо", але ані він, ані хтось інший з членів Нацради навіть не попередив, що Нацрада не допустила нас до участі в конкурсі".

Зараз керівництво "Громадського радіо" намагається через суди оскаржити це рішення, а Грановський іде з Нацради. Тим часом АГТ вже проводить набір журналістів для роботи на нових радіостанціях.

Обидві FM-ки будуть мати свої новинні служби. І якщо на "Ренесансі" випуски останніх вістей два рази на годину розбавлятимуть класику і джаз, то "Українські новини", згідно з умовами ліцензії, створюються як чисто розмовна радіостанція. За словами Каризького, на хвилі буде багато новин, авторських і пізнавальних передач.

Назву "Українські новини" обрано в тому числі і для промоушена однойменного інформагентства. Його акціонером, як виявилося, також є АГТ.

Каризький заперечує підозри про те, що радіо буде обслуговувати політичні інтереси Хорошковського: "Вся 4-річна історія показує політичну незаангажованість АГТ, і я не боюся, що зараз ми можемо вчинити інакше. Розумний власник не стане влазити у справи компаній, які належать йому, і я не бачу загрози, що ми будемо втягнуті в політичні конфлікти".

"АГТ - це товариство з обмеженою відповідальністю, і його задача - заробляти гроші". У той же час, згідно з умовами конкурсу, обидві станції є некомерційними. За словами Каризького, для АГТ присутність радіо у холдингу дозволяє підвищити статус Агентства, його вагу, ринкову вартість.

Більш масштабні плани будують на радіо Деркача - "Ері". За даними газети "Ділова столиця", станція збирається увійти в десятку найпопулярніших у країні.

"Ера", яка виходить на УР-1 і "Промені", відрізняється від "Ери" 96 FM. Остання заявляє про себе як про інформаційне радіо. Як зазначає газета, її ефір складається на 70% з інформації і розмов і на 30% - з музики: "російського року, золотого фонду зарубіжної поп-музики, деяких сучасних хітів і якісної української музики".

Радіо АГТ - "Ренесанс" і "Українські новини" - мають намір працювати тільки у Києві. Восени позивні FM-версії "Ери" крім столиці повинні почути в Донецьку, Дніпропетровську, Харкові і Запоріжжі. Тим часом "Громадське радіо" готується до отримання ліцензії на супутникове мовлення - сигнал зможуть отримувати партнери радіостанції в регіонах, а також власники сателітних "тарілок".

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування