Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

МОСКОВСЬКИЙ СУД АМНІСТУВАВ ОЛІЙНИКА У СПРАВІ "ЄЕСУ" ТИМОШЕНКО

П'ятниця, 16 серпня 2002, 21:10
Московський окружний військовий суд в п'ятницю амністував колишнього начальника Головного управління військового бюджету і фінансування генерала-полковника Георгія Олійника. За рішенням суду Олійник звільнений від відбування покарання – трьох років позбавлення волі.

Суд вніс незначні зміни у вирок, який був винесений Олійнику 29 квітня Московським гарнізонним військовим судом. Тоді гарнізонний суд визнав генерала винним в перевищенні посадових повноважень при перерахуванні до України $450 млн. в рахунок постачання матеріально-технічних ресурсів для російського військового відомства.

Московський окружний військовий суд, розглянувши касаційну скаргу адвокатів Олійника, залишив вирок в силі, указавши, що загальний збиток, нанесений діями генерала, становить $322 млн. Крім того, суд постановив виключити з вироку слова про те, що злочин скоєний Олійником "з кар'єристських мотивів".

На думку суду МВО, висновок про винуватість генерала відповідає фактичним обставинам справи і підтверджується сукупністю зібраних доказів. Зокрема, суд визначив, що твердження Олійника і його захисту про те, що він був простим виконавцем семисторонньої угоди, підписаної за розпорядженням голови уряду Віктора Чорномирдіна, є необгрунтованими.

На думку суду, як керівник ГУБіФ, Олійник повинен був вжити заходів для опрацювання даної угоди і недопущення збитку міністерству оборони. Суд указав, що Олійник знав про заборгованість "Єдиних енергосистем України" перед Росією і, проте, ухвалив рішення про перерахунок грошей британській фірмі "Юнайтед Енерджі Інтернешнл ЛТД", яка є одним із засновників "ЄЕС України".

На думку суду МВО, суд першої інстанції врахував обставини, які пом'якшують провину генерала, і призначив йому покарання нижче найнижчої межі (три роки позбавлення волі). Однак гарнізонний суд не застосував до Олійника акт амністії, оголошений Держдумою в зв'язку з 55-річчям Перемоги у Великій Вітчизняній війні.

Суд МВО зазначив, що дана постанова може бути неоднозначно трактована щодо осіб, осуджених на термін, який не перевищує трьох років. Оскільки всі сумніви повинні трактуватися на користь підсудного, суд постановив амністувати колишнього начальника ГУБіФ Міноборони.

Даний вирок за новим Кримінально-процесуальним кодексом не може бути оскаржений прокуратурою, оскільки закон не допускає погіршення положення осудженого після вступу вироку в законну силу.

У той же час адвокати Олійника, найпевніше, будуть звертатися до президії Московського окружного військового суду з проханням відмінити вирок, оскільки переконані в невинуватості свого подзахистного.

Запобіжний захід – арешт, вибраний у даній кримінальній справі, відмінено. Однак Олійник, як і раніше, залишається під вартою за іншим обвинуваченням, яке було пред'явлене йому 7 серпня. На цей раз Головна військова прокуратура звинувачує його в розтраті 26 млн. рублів і в перевищенні посадових повноважень при продажу Воєнбанку за заниженою ціною облігацій внутрішньої валютної позики, що належали Міноборони. Ці дії Олійника, на думку слідства, нанесли державі збитку в розмірі $60 млн.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...