Андерс Аслунд пропонує Києву взяти нового економічного порадника

Субота, 17 серпня 2002, 14:27
Світова oрганізація торгівлі має прийти на зміну Міжнародному валютному фонду як міжнародна економічна організація, яка керуватиме процесом реформ в Україні іззовні, заявив в інтерв'ю Бі-Бі-Сі Андерс Аслунд, фахівець з пост-радянських економік Фонду Карнегі у Вашингтоні.

Вступ до Світової організації торгівлі має стати пріоритетом української політики, щоб захистити українські товари від протекціонізму Європейського Союзу та Росії, вважає Андерс Аслунд.

"Україна експортує до країн ЄС усього 20% свого експорту, тоді як ця цифра має бути принаймні втричі більшою. Більшість українського експорту до ЄС є "чутливим": це сталь, текстиль, продукти харчування та хімічної промисловості", - каже економіст.

На сьогодні Україна є дуже вразливою в міжнародній торгівлі і не має судової установи, до якої могла б звернутися у випадку анти-демпінгових розслідувань на її адресу, говорить Андерс Аслунд. Звісно, ЄС буде чинити перешкоди на шляху вступу до СОТ, веде далі він.

СОТ має також покласти край україно-російським торгівельним війнам, за умови, якщо і Київ, і Москва стануть її членами, прогнозує пан Аслунд, який впродовж шести років був економічним радником Бориса Єльцина, а потім Леоніда Кучми. Адже тоді буде створено однакові правила гри для всіх, пояснює він.

На сьогодні Росія перебуває ближче до членства у СОТ, аніж Україна. Близько 55 законів, необхідних для такого членства, вже прийнято. Російський уряд також провадив консультації з представниками бізнесу, на яких обговорювалися перспективи вступу країни до цієї організації.

Україна досі таких заходів не проводила і відстає у законодавчій базі. Особливо нагальним є прийняття нового податкового кодексу, який поки що пройшов лише перше читання у Раді.

Членами СОТ з пост-радянських країн є країни Балтії та Молдова. Україна веде переговори з СОТ з 1993 року.

Читайте також інші оцінки Андерса Аслунда щодо України:

Екс-радник уряду Андерс Аслунд: Кучма настільки слабкий…

Кучмагейт: політична криза в Україні?

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування