Москва активно зваблює Україну вступом до ЄврАзЕС

Субота, 17 серпня 2002, 14:50
У Москві вважають, що вступ України до Євразійського економічного співтовариства (ЄврАзЕС, входять РФ, Білорусія, Казахстан, Киргизія, Таджикистан) дасть Києву очевидні переваги.

"Якщо Україна стане членом ЄврАзЕС, то в цьому випадку російські нафта і газ, що поставляється до України, не будуть обкладатися податками в РФ. Для українського бюджету це, за підрахунками фахівців, понад 500 млн. доларів", - заявив перший заступник глави МЗС РФ Валерій Лощінін.

Виступаючи в суботу в програмі "Народ і влада" радіостанції "Маяк", дипломат підкреслив, що "Україна з її сильною економікою може отримати очевидні переваги від вступу до ЄврАзЕС ".

Лощінін зазначив, що в рамках цього об'єднання може бути позитивно для України вирішене питання про режим вільної торгівлі з Росією. "Ми бачимо можливість розв'язання цього питання на просторі ЕврАзЕС. Для України це буде означати свободу торгівлі, свободу пересування товарів й інші переваги в торгових справах, а зрештою, і єдиний економічний простір", - сказав Лощінін.

Коментуючи переговори між Москвою і Києвом про розділ зовнішніх активів колишнього СРСР, Лощінін повідомив, що в цей час сторони "визначають конкретні країни і об'єкти в цих державах, які можуть бути передані українській стороні". Перший заступник міністра пояснив, що таких об'єктів близько 40, і більше ніж по 10 з них "позиції вже узгоджені".

Лощінін підкреслив, що "в умовах неурегульованоств даного питання Росія вимушена платити за боргами (колишнього СРСР), які повинна платити Україна. Дипломат зазначив, що це понад 16% боргів, з яких Росія вже виплатила понад 3,5 млрд. доларів.

Перший заступник міністра повідомив, що в ході нещодавніх переговорів прем'єр-міністрів РФ і України були отримані запевнення української сторони про те, що "це питання необхідно врегулювати". "Я думаю, що ці проблеми будуть зняті", - сказав Лощінін.

Інтерфакс-Україна

Читайте також:

ЄС може почекати: Україна поки вирішить свої проблеми з ЄврАзЕс

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування