Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Кучма хоче, щоб проблеми шахтарів Кінах пропустив через серце

Понеділок, 19 серпня 2002, 13:09
Президент України Леонід Кучма звертає увагу уряду на необхідність забезпечення безпеки праці шахтарів і поліпшення фінансування вугільної галузі.

"Країні потрібне вугілля, шахти повинні працювати, однак, не ціною шахтарського життя. Я категорично наполягаю на цьому, тому що за останні роки вони (уряд) на ці проблеми не те щоб дивилися крізь пальці, однак не пропускали їх через серце", - заявив Кучма у понеділок журналістам у Криму після зустрічі з головою Профспілки працівників вугільної промисловості Віктором Турмановим.

Президент звернув увагу на слабке забезпечення техніки безпеки у вугільній галузі, а також на те, що "техніка безпеки завжди фінансувалася за залишковим принципом, а на останок нічого не залишалося". "Ось і маємо такі результати", - сказав Кучма. При цьому він назвав сумним те, що у понеділок виникла пожежа на шахті ім. Засядька.

Він також підкреслив, що за техніку безпеки на шахтах "повинні відповідати власники шахт, якої б форми власності вони не були: чи державної, чи акціонерної". "Всі повинні знати, що спуску у цьому питанні ніколи не буде", - заявив Кучма, зазначивши, що "часто проблеми техніки безпеки господарі (шахт) ігнорують".

За словами президента, відразу після розмови з Турмановим він "переговорив" з прем'єр-міністром Анатолієм Кінахом, який запевнив, що "на 100"% буде вирішене питання забезпечення бюджетного фінансування вугільної галузі, "у тому числі відносно фінансування капітального будівництва". "Перші 40 млн. грн днями повинні надійти у вугільну промисловість", - сказав глава держави.

Кучма підкреслив, що якщо проаналізувати останні надзвичайні випадки на шахтах країни, то стане зрозуміло, що вони відбулися через погане забезпечення техніки безпеки. "У проблемах шахтарів я завжди на стороні шахтарів", - знову відзначив він.

За словами президента, у нього відбулася "відверта і плідна розмова" з Турмановим, в ході якої вони обговорили проблеми у вугільній сфері, які наразі існують. Він зазначив, що ці проблеми, "природно, викликають серйозну стурбованість у шахтарських колективах", насамперед проблема виплати заробітної плати.

У свою чергу Турманов подякував президенту за зустріч, зазначивши, що у ході її "знайшов повне розуміння проблем" вугільної сфери. "Ви знаєте, ситуація дуже складна з охороною праці, безпекою, виплатою зарплати. Ми обговорили цю ситуацію, і надалі такі зустрічі будуть відбуватися", - сказав голова ПРУП в інтерв'ю журналістам.

"У мене є повна впевненість у тому, що сьогоднішня розмова, до речі, у вересні президент буде у Донбасі і розгляне цю тему більш предметно, у мене є впевненість, що становище у галузі зсунеться з мертвої точки", - сказав Турманов.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування