Лист до редакції The Washington Post

Понеділок, 19 серпня 2002, 15:33
The Washington Post публікує відповідь українського посольства на нищівний редакційний коментар "Україна і Захід", оприлюднений на сторінках впливової американської газети на початку серпня.

У редакційному коментарі від 8 серпня про перспективи інтеграції України з Заходом ідеться, що президент Леонід Кучма ніби часто "вдається до бандитських методів", що є безпідставними і політично ангажованими обвинуваченнями. Більш того, заяви Washington Post про маніпулювання під час нещодавніх парламентських виборів не відповідають висновкам ОБСЄ, Ради Європи, Європейського Союзу та інших міжнародних спостерігачів.

Українська економіка далеко не в руїнах, як стверджується у редакційному коментарі. Торішній ВВП виріс на 9,1%; у нинішньому році рівень зростання ВВП України становить 4,3%, що виводить її у число найбільш динамічних економік Східної Європи.

Я ще раз спростовую обвинувачення у тому, що Україна нелегально торгувала зброєю. Ні ООН, ні США ніколи не висловлювали довіру цій інформації. Я також був здивований, що Post у негативному світлі подав той факт, що Ірак відкрив посольство в Україні; у багатьох європейських столицях є іракські посольства.

Щодо продажу зброї Македонії, то ці операції здійснювалися згідно з контрактами, які були укладені до початку військових дій у цій країні. У відповідь на заклики Заходу Україна припинила відправку важкого озброєння до Македонії, і знайшла з НАТО взаєморозуміння щодо цього питання.

У редакторському коментарі говориться, що Україна – "перевалочний пункт для транзиту наркотиків та іншої контрабанди". Боротьба з цими злочинами є одним із основних пріоритетів української політики. Незважаючи на прохання України, західні країни досі вагаються у питанні надання адекватної підтримки для удосконалення прикордонної інфраструктури. І все ж Україна займає відкриту позицію й підніме це питання під час конференції, присвяченої прикордонному контролю, міжнародному тероризму, незаконній міграції й контрабанді наркотиків у листопаді.

Володимир Яценківський,
Повірений у справах посольства України у Вашингтоні


Оригінал статті читайте тут:

The Embassy of Ukraine Responds

Читайте також:

Україна і Захід

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування