Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Медведчук береться за зміну іміджу влади

Вівторок, 20 серпня 2002, 11:23
Указ президента України Леоніда Кучми від 13 серпня "Про додаткові заходи із забезпечення конституційного права громадян на звертання" встановлює ряд нових правил, "які примусять чиновників всіх рангів звітувати про свої дії, а значить набагато відповідальніше підходити до звертань громадян", відзначає глава президентської адміністрації Віктор Медведчук в інтерв'ю газеті "День".

Коментуючи заходи, що пропонуються указом, Медведчук підкреслив, що, продовжуючи лінію недавнього указу про додаткові заходи із прозорості влади, указ вимагає, щоб керівники всіх рангів систематично звітували про те, скільки листів ними отримано, які заходи прийняті.

Крім того, указ передбачає розширення мережі юридичних консультацій на громадських засадах. "Тут, звичайно, є серйозна проблема: гроші, - вважає глава адміністрації. - Держава забезпечує адвокатом незаможних обвинувачених за державний рахунок - і це, зауважте, чималі гроші. А забезпечити кожного скаржника безкоштовним адвокатом - це ще більші гроші. Можливості держави, як ви знаєте, обмежені, і в будь-якому випадку таке питання неможливо вирішити без парламенту".

Указ також наказує Кабінету Міністрів прискорити підготовку і внесення проектів адміністративно-процедурного і адміністративно-процесуального кодексів й інших нормативних актів, необхідних для створення системи адміністративних судів і забезпечення їх діяльності. "Мова йде про введення абсолютно нової для нас судової практики. В адміністративних судах громадянин завжди виступає як "нападаюча" сторона. Він позивач, що захищає свої цивільні права, а установа або держава загалом - як відповідач", - підкреслив Медведчук.

Указ наказує провести докладний аналіз змісту листів. Після цього аналізу можна буде, з одного боку, більш точно виробляти пріоритети державної політики, а з іншого боку, розробити технологію адекватного реагування на звертання громадян, вважає глава президентської адміністрації.

Він також нагадав, що тільки в президентську адміністрацію приходить понад сто тисяч листів на рік (в минулому році – 103 тис., за перше півріччя 2002 року – 55 тис.). Значна частина листів - колективні, в минулому році їх було понад 8 тис. і це, за словами Медведчука, нова тенденція.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування