16 вересня "Україна без Кучми" чекатиме на Майдані приходу "Нашої України", БЮТ, СПУ та КПУ

Вівторок, 20 серпня 2002, 15:22
Активісти акції "Україна без Кучми" вважають, що результатом осінніх акцій протесту повинен стати "круглий стіл" між антипрезидентськими силами та владою.

Як повідомив співкоординатор "УбК" Володимир Чемерис на прес-конференції у вівторок, предметом "круглого столу" мають стати ряд вимог опозиції:
- звільнення всіх політичних в’язнів;
- перерозподіл владних повноважень президента між парламентом і урядом, перехід до системи парламентської республіки;
- передача влади від державних адміністрацій, голів яких призначає президент, до обраних народом відповідних місцевих рад;
- дострокові президентські вибори;
- формування на перехідний період коаліційного уряду за участі представників парламентської "четвірки".
Одним із головних завдань коаліційного уряду має стати підготовка та забезпечення вільних і демократичних виборів президента. З огляду на це коаліційний уряд має очолити людина, яка не претендує на дану посаду, зазначається у вимогах "УбК".

Ці пункти викладені у заяві 12 "ініціаторів та активістів" акції "Україна без Кучми", які брали участь у кампанії протесту взимку 2000-2001 року. За словами Чемериса, підпис під документом мають поставити також деякі опозиціонери, які зараз перебувають у відпустці.

Коментуючи акцію протесту, заплановану на 16 вересня представниками "Нашої України", КПУ, СПУ і БЮТ, Чемерис зазначив, що "Україна без Кучми" об'єднує не політичні сили, а конкретних персоналій. В той же час "УбК" збирається проводити свої мітинги не окремо, а разом із "четвіркою".

За словами Чемериса, поки не відомо, чи залишиться "четвірка" в нинішньому складі і чи не перетвориться вона на "двійку". Однак, наголосив він, активісти "України без Кучми" будь-що будуть присутні на Майдані Незалежності 16 вересня, в день зникнення Георгія Гонгадзе. Тому вони "чекатимуть представників парламентської "четвірки" на Майдані Незалежності, щоб разом заявити свій протест проти авторитарних методів керівництва країною".

Відповідаючи на питання про кроки у випадку, якщо влада не погодиться на круглий стіл, Чемерис сказав, що "альтернативою цьому можуть бути події, подібні до подій 9 березня 2001 року".

В той же час він наголосив, що підштовхнути до "круглого столу" владу може навіть найперший мітинг – у випадку його масовості.

Говорячи про можливі провокації під час акцій, інший активіст "України без Кучми" Михайло Свистович сказав, що "УбК" у своїй заяві звернулася до представників силових структур та опозиції "унеможливити насильницькі дії і не допустити сценарію 9 березня". "Кров на київських вулицях сьогодні потрібна лише Кучмі, Литвину, Медведчуку та іншим керівникам збанкрутілого режиму", - зазначають активісти "УбК".

"Українська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News