Поки Кучма буде президентом, Україну до НАТО не візьмуть

Середа, 21 серпня 2002, 12:07
Жодного великого поступу на шляху до НАТО не слід очікувати до наступних президентських виборів 2004 року. Так вважає американський дослідник, статтю якого вміщує британське аналітичне видання Jane's Intelligence Review.

Заява офіційних осіб України про необхідність вступу до НАТО захопила зненацька багатьох і в українському військовому та політичному істеблішменті, не кажучи вже про закордонних аналітиків. На думку канадського політолога Тараса Кузьо, Україна поспішає наздогнати Росію, яка покращила свої стосунки з НАТО після подій 11 вересня.

"Найбільшим побоюванням українського президента Леоніда Кучми було те, що США і Росія домовляться за його спиною про підвищення статусу стосунків Росії та НАТО", - говорить політолог в інтерв'ю британському аналітичному виданню.

Деякі українські аналітики вважають, що заява про бажання вступити в НАТО була спрямована в першу чергу на внутрішньо українську аудиторію, щоб відвернути увагу людей від скандалів, пов’язаних з іменем Леоніда Кучми. Як би то не було, але аналітики не очікують серйозних кроків України в напрямку до НАТО до президентських виборів, призначених на 2004 рік, зазначає у Jane's Intelligence Review дослідник із Університету Джорджія Віктор Заборський.

Серед причин, що ускладнять просування України до НАТО політологи називають значну опозицію до НАТО з боку впливових політичних сил та у суспільстві в цілому, необхідність великих економічних та соціальних реформ та відсутність великого ентузіазму з боку самого Північно-Атлантичного Союзу. Перебуваючи у Києві у липні Генеральний Секретар НАТО Джордж Робертсон закликав українських політиків до реалізму та дав їм зрозуміти, що зараз не йдеться про членство в альянсі.

Немає політичної єдності щодо необхідності вступу до НАТО. Категорично проти вступу висловлюються ліві, які все ще становлять значну політичну силу в українському суспільстві. І якщо комуністи висловлюють аргументи з часів Холодної Війни, то соціалісти говорять про те, що влада ігнорує думку населення. За даними останнього опитування, близько третини респондентів продовжує вважати НАТО агресивним блоком.

Набагато складніше, ніж переконати населення, виглядає завдання здійснити реформи та збільшити витрати на оборону. Поки що Україна витрачає на військові потреби неповний один відсоток від свого валового внутрішнього продукту, а країни НАТО зобов’язані надавати на означені щонайменше 2%.

Проте, якщо Україна дійсно серйозно вирішила вступати до НАТО і за план підготовки до вступу вона візьметься негайно, то на думку політолога з Університету Торонто Тараса Кузьо, між 2007 та 2011 роком Україна могла б стати членом НАТО.

Раідо Свобода

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News

11:31
Загибель помічника Залужного: офіцеру оголосили підозру у вбивстві з необережності
11:27
фотоМіністр освіти розповів про НУШ, експерименти з вишами і відмову від ступеня – інтерв’ю
11:26
Наводила авіабомби на Сумщину: СБУ затримала агентку ФСБ
11:18
АРМА просить Раду та РНБО розв'язати проблему Сахалінського родовища
11:04
Курс валют на 29 березня: офіційна гривня зміцнилась до євро
10:58
У Києві чоловік заради помсти колишній вбив її цуценя: поліція оголосила про підозру
10:57
Виробництво напівпровідників у Південній Кореї зросло найбільше з 2009 року
10:56
Сирський: Якщо росіяни знову рушать на Харків, він стане для них фатальним містом
10:56
Футзальний клуб знявся з чемпіонату України через перехід гравців у стан повної бойової готовності
10:50
Завершення опалювального сезону до кінця тижня заощадило б пів мільярда кубометрів газу - Чернишов
Усі новини...